Це через кліматичні особливості, які затримали дозрівання рослин. Так, у Шепетівському районі обмолот почали лише з третьої декади липня.

Одними з перших вийшли на роботу комбайнери ТОВ «Лотівка Еліт» і ТОВ «Поділля+», котрі трудяться на полях озимої пшениці, ячменю і ріпаку. Ранні культури загалом у районі займають понад 12 тисяч гектарів, майже половина з них — пшениця.

Попри пізні строки початку жнива проходять надзвичайно високими темпами. Бо через часті грози є ризики втрати частини врожаю. Тож в полі використовують кожну погожу годину.

За перший тиждень вдалося повністю зібрати озимий ячмінь, валовий збір якого перевищив 4,5 тисячі тонн. Урожайність виявилась значно вищою, ніж торік, і сягнула 66,8 центнера з гектара.

А от ріпак, який в районі зібрали вже більш як з двох третин площ, особливими результатами не радує — середня врожайність ледь 29 центнерів з гектара, на 2,4 центнера нижча від минулорічної. Хоча декому вдалося отримати значно кращий результат. У фермерському господарстві «Захід-агро» мають по 37,5 центнера з гектара.

Основна збиральна техніка тепер зосереджена на пшеничних полях. За урожайністю лідирує ТОВ «Лотівка Еліт» з показником у 55 центнерів з гектара.

Загалом у районі вже намолочено майже 10 тисяч тонн зерна за середньої врожайності 56 центнерів з гектара.

У районі працюють два хлібоприймальні підприємства загальною потужністю 54,5 тисячі тонн, а також є 45 зерноскладів на 24,5 тисячі тонн.

Хмельницька область.