Середня врожайність нижча від минулорічної: на круг збирають по 44,3 центнера. Озима пшениця, що є головною культурою, дає майже на 11 центнерів з гектара менше у порівнянні з показником 2019-го. Зерна цієї культури намолочують нині по 46 ц/га.

Озимого ячменю збирають по 45,1 ц/га, торік на цю пору було 49,7 ц/га. Ярий ячмінь дає на круг тільки по 35,7 центнера, минулорічний показник становив 43,1 ц/га.

Краще, ніж торік, вродив тільки горох: з гектара виходить майже 29 центнерів бобів, що на п’ять центнерів більше, ніж минулого року. Але площі під цією культурою суттєво скоротили.

Фахівці обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів звертають увагу на незвичну строкатість урожайності ранніх зернових та зернобобових. Є ділянки, щоправда, невеликі, де озима пшениця дає по 90—100 центнерів зерна з гектара. Водночас на інших полях намолочують тільки по 20—30 центнерів.

За словами заступника департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Валентини Кирилюк, види на врожай були значно кращі. Про це свідчила біологічна врожайність. Зерно спалила липнева спека.

Колос не налився на повну силу. Фахівці ще мають встановити причини разючого контрасту врожайності, що спостерігається навіть на полях окремо взятих господарств.

Вінницька область.