Про це, підбиваючи попередні підсумки зовнішнього незалежного оцінювання, розповів на брифінгу у Міністерстві освіти в. о. директора УЦОЯО Валерій Бойко.
Відмінників майже з усіх дисциплін цього року побільшало. Одного з них пообіцяв окремо відзначити т. в. о. міністра освіти Сергій Шкарлет. Йшлося про Олександра Люкляна, випускника Перегінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Рожнятівської райради Івано-Франківської області.

«Звичайна сільська дитина отримала максимальну кількість балів», — повідомив на брифінгу міністр. Хлопець складав ЗНО з 4-х предметів. При цьому українську мову й літературу, а також математику написав на 200 балів, англійську — на 199, а фізику — на 196.

Усі чотири або принаймні три дисципліни цього сезону на 200 балів не склав жоден абітурієнт. Хоча загалом на 63 відсотки зросла кількість відмінників, які отримали максимальний бал з різних предметів. «Найсуттєвіший приріст учасників, що отримали 200 балів, — з фізики (максимальну оцінку цього року отримали 64 особи порівняно з 4-ма торік), з англійської мови (84 проти 36), з математики (142 і 98 відповідно) та історії (49 і 13)», — уточнив Валерій Бойко.

«Хоча в цілому ми маємо зростання кількості учасників, які отримали 200 балів, на 63 відсотка — з 274 до 447, проте можемо говорити, що є один предмет, де жоден з учасників не отримав максимально можливий бал. Це іспанська мова», — відзначив в. о. директора УЦОЯО.

На жаль, значно скоротилася кількість відмінників з наймасовішого і обов’язкового для вступу на будь-яку спеціальність предмета — української мови й літератури. Цьогоріч двісті балів отримали на дев’ять осіб менше, ніж у 2019-му.

Поменшало й знавців хімії — з 77 до 49, констатував Валерій Бойко. На жаль, складні природничі дисципліни втрачають популярність у випускників: за словами т. в. о. міністра освіти, на тестування з фізики та хімії у 2020-му зареєструвалося менше учасників, ніж торік.

Додаткова сесія ЗНО ще триває, тому загальна статистика може зазнати деяких змін. Проте вже завтра стартує основний етап вступної кампанії.

«З 1 серпня з 10-ї розпочинається реєстрація електронних кабінетів для вступників, які подаватимуть заяви в електронній формі, — анонсував на брифінгу заступник міністра освіти Андрій Вітренко. — Вступники зможуть подавати заяви з 13 до 22 серпня. Зареєструвати електронний кабінет вони зможуть протягом всього періоду подання заяв».

Під час цієї вступної кампанії в електронній формі подаватимуть заяви не тільки охочі здобути диплом бакалавра, а й потенційні магістри, які складали Єдиний вступний іспит або Єдине фахове вступне випробування. Крім того, через віртуальні кабінети подаватимуть заяви вступники пільгових категорій, які мають хоча б один сертифікат ЗНО 2017—2020 років. Для цього вони мають попередньо звернутися до одного із закладів вищої або фахової передвищої освіти із підтверджуючими документами для внесення до реєстру осіб із спеціальними умовами. Роз’яснення необхідних процедур можна знайти на сайті МОН.

Абітурієнти зможуть подати п’ять заяв про вступ на бюджет. Претенденти на місця державного замовлення, які складатимуть вступні іспити замість ЗНО або проходитимуть творчі конкурси, мали ще з 24 липня почати реєструватися у закладах вищої освіти, щоб пройти вступні випробування в період з 1 до 12 серпня. Для вступників на контрактну форму виші можуть встановлювати додаткові терміни проведення іспитів та творчих конкурсів, що триватимуть з 13 до 22 серпня.