Літо — час подорожей, проте цьогоріч коронавірус вніс свої корективи у плани на відпустку. Через пандемію закордонні паспорти абсолютної більшості громадян припадатимуть пилом, натомість для відпочинку українці обиратимуть вітчизняні простори. Традиційні напрямки — узбережжя Чорного моря й Карпати, але вже відновлюється попит й на локальний туризм, з’являються нові об’єкти й цікаві маршрути. «Голос України» у сьогоднішньому номері знайомить вас з деякими новинками.

Так, днями у самому центрі Львова у підземеллі Церкви Преображення Господа Нашого Ісуса Христа, що на вул. Краківській, відбулося відкриття першого в Україні інноваційного інтерактивного музею історії міста Лева у постатях «Львів Стародавній». Цей музей стане унікальною туристичною локацією для гостей та жителів міста. Засновниками проекту є благодійний Фонд «Воскресіння» Української греко-католицької церкви, Валерій Галан та Юрій Бірюченко. До відкриття долучився міський голова Львова Андрій Садовий, який був подивований від побаченого.

«Я повністю поділяю думку засновників музею — ми повинні показувати історію країни, історію наших міст як історію великих перемог, тому що ми маємо давати нашим дітям шанс зростати переможцями. Я переконаний, що цей музей побачать сотні, тисячі, мільйони українців і гостей з усього світу. В цьому музеї я бачу одну велику користь: показати всім нам, як треба любити свою рідну землю і робити для неї все, що можеш», — сказав міський голова Андрій Садовий.

У прес-службі Львівської ОДА зазначають: «Ідея створення музею полягає в тому, щоб показати історію славного міста Львів у період Середньовіччя. Лише за годину в захопливому мультимедійному 5D-форматі (діорами, запахи, звуки, реалістичні фігури-реконструкції визначних осіб) за допомогою медіа-гіда п’ятьма мовами можна ознайомитися з багатовіковою історією Львова та різних народів, що разом жили і розбудовували місто в період з ІХ по ХVIII століття. Експозиція музею висвітлює політичне, духовне, та культурне життя міста у складі різних держав. Також діяльність видатних історичних осіб, які зробили значний внесок у розвиток міста Лева з 1256-го по 1772 рік. Експозиція музею складається з 12 мультимедійних експозицій, 11 діаграм у 3D-форматі та ще безлічі унікальних речей та технологій».

Над створенням музею працювали понад 40 науковців, майже 20 наукових інститутів, 51 наукова організація та 68 музеїв із 7 країн, а також велика команда українських скульпторів, художників, гримерів, пастижерів та психологів.

Не лише яскравим минулим намагатимуться привабити туристів на Львівщину. Днями представники управління туризму та курортів Львівської обласної державної адміністрації відвідали Сокальщину, де оглянули туристичні локації.

«Для Львівщини розвиток туризму є одним із пріоритетних завдань. Наша область пропонує медичний та оздоровчий туризм, а також екологічний, активний, пізнавальний, релігійний, гастрономічний. Ми подумали, а чому б не запропонувати мандрівникам індустріальний туризм?» — зазначив Тарас Лозинський, заступник начальника управління туризму та курортів Львівської обласної державної адміністрації.

Разом із колегами він спустився вчора у гірничі виробки ВП «Шахта «Лісова» ДП «Львіввугілля», що в селі Сілець. Глибина копальні — 530 метрів (на знімку).

«Ми мали змогу оглянути виробки, обладнання, поспілкуватися з шахтарями. Переконалися, що створення екскурсійних турів у шахту — цілком реально, на території можна було б навіть створити музей з експозиціями, сувенірну продукцію і бренд, — додав Тарас Лозинський. — Важливим є розуміння механізму погодження дозволів на проведення екскурсійної діяльності в шахтах. Адже у цій ідеї основне — безпека туристів».

За інформацією прес-служби Львівської ОДА, група відвідала також Червоноград, аби визначити об’єкти, які варто популяризувати і пропонувати туристам для огляду. Додамо, що у місті нещодавно провели роботи з ознакування, тому можна легко дістатися до основних туристичних локацій.

Львів.

Фото надано прес-службою Львівської ОДА.