Фото зі сторінки у Facebook газети «Срібнянщина».

У сільськогосподарському товаристві «Батьківщина» Срібнянського району на Чернігівщині, яке очолює народний депутат минулого скликання Олег Дмитренко, зафіксовано національний рекорд — найвищу врожайність зерна.

Це 101 центнер з гектара. Рекорд у категорії «Агропромисловий комплекс» засвідчила експерт Національного проекту «Книга рекордів України» Юлія Бичай — для цього під її контролем проведено заміри площі та зважування намолоченого зерна. Диплом книги рекордів отримали не тільки головний агроном СТОВ «Батьківщина» Володимир Якименко, а й директорка ДП «Івківці» Ганна Кравченко, оскільки насіння було придбане в цьому державному підприємстві.

Срібнянський рекорд на площі 211 гектарів дала озима пшениця «Берегиня миронівська» селекції Миронівського інституту пшениці імені В. Ремесла НААН.

Загалом, повідомили в департаменті розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА, без врахування срібнянського рекорду зі 100 тисяч гектарів (41% площ) аграрії Чернігівщини зібрали понад 456 тисяч тонн зерна. Середня врожайність ранніх зернових та зернобобових — 45,2 ц/га (+0,8 ц/га до 2019 року). Надзвичайний для краю результат у господарстві «Батьківщина», звісно, приємний і говорить про потенційні високі можливості земель на півдні області, де є навіть чорноземи. Проте нині лідером зі збору врожаю у краї є поліський Чернігівський район, де вже намолотили 41,6 тисячі тонн. Хороші результати також у південних Прилуцькому та Носівському районах, повідомляє наш власкор Василь ЧЕПУРНИЙ.

Тим часом

Понад три мільйони тонн зерна вже зібрали на Дніпропетровщині. Зокрема, аграрії краю намолотили 2 млн тонн пшениці, понад 860 тис. тонн ячменю, 8,7 тис. тонн жита. Найвищу середню врожайність зафіксовано в Новомосковському районі — 51,4 ц/га. «Цьогоріч область вийшла у національні лідери за результатами жнив ранніх зернових, — зазначає голова ОДА Олександр БОНДАРЕНКО. — Світові ціни на сільгосппродукцію зросли, тож у агровиробників оптимістичні прогнози»                                         

Фото прес-служби Дніпропетровської ОДА.

До речі

В Україні зростає експорт пшениці — у липні за межі держави її відвантажено 1,2 млн тонн («АПК-Інформ»)