На знімку (справа наліво): Олександр Люклян та його однокласники Степан Максимів та Павло Волошин.

Олександра Люкляна з Івано-Франківщини в ЗМІ часто називають унікумом. Медійною персоною хлопець став за два останні тижні — завдяки успіхам на ЗНО: отримав 795 балів з 800 можливих (з чотирьох дисциплін). З української мови та літератури, а також з математики — найвищий бал, з англійської — 199, а з фізики — 196.

— Знаєте, у нас взагалі якась «щаслива парта», — жартома каже Олександр. — Мій друг і однокласник Степан Максимів, з яким сиділи в школі поруч, теж отримав високі результати — по 199 балів на ЗНО з української мови та літератури й історії.

Щаслива парта — не перша й не остання, а третя від початку — розташована у школі селища міського типу Перегінське Рожнятівського району на Івано-Франківщині.

— Школа наша абсолютно звичайна, 1151 учень, — запевняє директор Перегінської ЗОШ № 1 Іван Депутович. — Зі старших класів — профільне навчання. Олександр обрав фізико-математичний профіль, навчався в сильному класі (це завжди стимулює до самовдосконалення) і зрештою став лідером. Результати його потужні, бо хлопець талановитий і активно працював упродовж останніх двох років. Розумієте, він надзвичайно наполегливий. Поставив собі завдання — за місяць опанувати певну тему чи розділ — і не згаяв жодної хвилини! Мав брати участь у всеукраїнській олімпіаді з астрономії, але цього року її скасували через пандемію.

Цьогоріч був переможцем і призером обласного етапу олімпіад з астрономії, англійської мови та фізики.  Під час карантину брав участь у студентській олімпіаді з астрофізики, яка відбувалася онлайн, –  посів третє місце.

До дистанційного навчання, яке, можливо, доведеться продовжити і в новому навчальному році, школа готова, каже директор. На допомогу прийдуть хмарні технології та гугл-сервіси, які дають змогу дистанційно в реальному часі проводити повноцінні заняття з класом.

Схоже, Олександр — один з тих учнів, яким карантин не просто не завадив, а навпаки — допоміг краще підготуватися до зовнішнього оцінювання. Каже, що не витрачав часу на зайві речі, тож зосередився на головному — вступній кампанії. Коро-навірус дав два додаткові місяці для навчання — травень і червень. Готувався самотужки, завдяки книжкам та профільним сайтам. «Репетитор був у мене тільки з англійської, але й від нього на певному етапі я відмовився через карантин», — зізнається Сашко.

«Олександр — єдиний в області, хто склав українську мову та літературу на 200 балів, — підтверджує директор. — А з математики — один із трьох на область».

Коли мама прочитала в Інтернеті про успіхи Сашка, «була трохи шокована», зізнається Олександр. Хоча любов до науки в них — сімейна риса, яка передається в спадок. «Навіть мій прадід, який ходив до школи ще за польських часів, вчився «бардзо добре», каже Олександр. У Сашка є молодші брат і сестричка, які теж успішні в навчанні.

Олександр захоплюється спортом і зовсім не справляє враження «заучки». Хлопець мріє вступити до Львівської політехніки і стати програмістом. Нині разом з друзями готує власний освітній проект @zno_vdoma, щоб допомогти іншим готуватися до зовнішнього оцінювання без репетиторів. «Хочу допомогти таким самоукам як я, поділитись власним досвідом», — каже Олександр.

Фото з архіву Олександра ЛюклЯна.