Підготовчий процес.

Цілодобово кипить робота на дорозі державного значення Івано-Франківськ — Надвірна. Біля села Лісна Тарновиця працівники ТОВ «ПБС» щойно зміцнили основу методом холодного ресайклінгу. Він складається із перемелювання фрезою старого покриття із додаванням піщано-щебеневої суміші. Потім підсипають шаром цементу. Опісля комплекс важкої техніки одночасно поливає все це водою та бітумною емульсією, спушує, утрамбовує. Фундамент від такої технології — міцний монолітний бетон, без деформаційних швів, який дуже добре взаємодіятиме із двома шарами асфальтобетону.

У сусідньому селі Назавизів асфальт уже є. На цю ділянку дороги було найбільше нарікань, бо її через проблеми з водовідведенням залишили під час попереднього ремонту. Тепер усе оновили, впорядкували й узбіччя.

«Мешканці Надвірнянського району подали запит щодо ремонту цієї важливої для краю дороги, тож радий, що колеги-депутати підтримали законопроект щодо виділення додаткових коштів на її ремонт. Укравтодор також підтримав. Тож результат вагомий», — каже народний депутат Зіновій Андрійович.

У селі Тисменичани працівники укладають уже верхній шар щебенево-мастикового асфальтобетону. За всім цим процесом уважно стежать мешканці села Орися Тарабанчук та Анна Марковська, кілька дітей — такі ось громадські контролери. Радіють, що згодом ще впорядкують узбіччя та заасфальтують з’їзди до бічних вуличок,  тротуари, нанесуть розмітку, встановлять дорожні знаки.

У Березівці тим часом дорожня розмітка вже є, там підсипають до рівня дороги узбіччя та водночас укріплюють котками. То вже на межі з Івано-Франківськом. Далі — міст через річку Бистриця Надвірнянська, де також проведено добротний ремонт і вже є верхній шар асфальтобетону. Оновлено дорогу й в межах міста.

На всіх ділянках траси від Івано-Франківська до Надвірної працівники Служби автодоріг в області здійснюють жорсткий контроль за дотриманням технологічного процесу. Серед них — молодий інспектор Дмитро Кузьменюк і керівник служби Василь Буджак.

«Ремонт дороги Івано-Франківськ — Надвірна здійснюємо за планом, уперше за останні десятиліття готуємо до здачі в експлуатацію повністю. Для цього довелося перекрити рух транспорту. Об’їзд — паралельним автошляхом Мукачево — Львів. Такі тимчасові незручності для водіїв виправдані, адже верхній шар асфальтобетону укладено монолітом, безшовно. Роботи виконуємо в рамках національного проекту «Велике будівництво».

Й на інших дорогах області державного значення тривають повномасштабні роботи. Амбітний план — оновити майже 150 км», — повідомив Василь Буджак.

Фото автора.