На ділянках відповідальності більшості підрозділів порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. За минулу добу було зроблено два провокаційні постріли з боку російсько-окупаційних військ: з автоматичного станкового гранатомета поблизу населеного пункту Південне та неподалік Красногорівки. Крім того, у штабі повідомили, що «з вини окупантів КПВВ «Мар’їнка» і «Новотроїцьке» не функціонували».

Аналізуючи ситуацію в зоні ООС з початку перемир’я, координатор групи «ІС» Олексій Копитько дійшов висновку: повної тиші немає, але стало тихіше. Подекуди — значно. Особливу увагу експерт приділив кількості та характеру порушень режиму тиші, які фігурують у звітах СММ ОБСЄ.

«За добу 30—31.07 зафіксовано 102 «порушення». З них 93 — на підконтрольній уряду території. До того ж 91 із цих 93 — це навчання в районі Новозванівки, зокрема — 90 пострілів зі стрілецької зброї, зроблених за два підходи», — пише він на сайті «Інформаційного спротиву». При цьому додає, що картина ситуації у звітах ОБСЄ не повна, тому що «орки» не пускають спостерігачів на окуповану територію та перешкоджають у переміщеннях.

За словами аналітика, враховуючи схильність кремлівських карликів до нездорових театральних ефектів, не виключений демонстративний зрив перемир’я до 24.08 (Дня Незалежності). Наші захисники готуються до адекватної відповіді.