Подія ця — складова реалізації проекту «Розбудова спроможності молоді заради лідерства та кліматичних дій». Його реалізовує мережа «Зелена Житомирщина» спільно з іншими громадськими організаціями, науковцями, навчальними закладами області. Підтримує ініціативу ПМГ ПРООН ГЕФ (Програма малих грантів Глобального екологічного фонду).

Під час семінару відбувся майстер-клас «Процес вермикомпостування контейнерним методом», презентація книжки, виступи та обговорення можливостей запровадження компостування у громадах регіону.

Майстер-клас провів Сергій Журавель, завідувач кафедри ґрунтознавства та землеробства, доцент Поліського національного університету. Зокрема, він представив на огляд присутніх спеціальний контейнер загальним об’ємом 2 кубометри, в який вміщують черв’яків — приблизно 300 зрілих особин. Для наших умов найкраще підходять такі види вермибіоти: каліфорнійський, європейський та старатель. За рік контейнер може переробляти до тонни відходів (листя, залишки продуктів рослинництва та тваринництва). З однієї тонни решток отримується майже 600 кг готового біогумусу і ще 100 кг черв’яків. Цікаво, що контейнер облаштований таким чином, що його можна зберігати навіть на вулиці взимку. Ця річ стане у пригоді тим, хто має власну присадибну ділянку, дачу, невелике господарство.

За словами координаторки мережі «Зелена Житомирщина» Світлани Журавель, цей семінар — початок реалізації проекту «Розбудова спроможності молоді заради лідерства та кліматичних дій». В планах організації розмістити десять таких контейнерів у громадах та навчальних закладах області. Також проведуть тренінг для всіх охочих, щоб ознайомити та навчити їх користуватися контейнером.

На думку науковців, запровадження та поширення руху компостування в Україні — один із альтернативних способів утилізації органічних відходів, що матиме і позитивний соціально-економічний вплив.