Сербське видання Novosti повідомило, що відразу після першої зустрічі президента  країни Александра Вучича і прем’єр-міністра Косово Авдуллаха Хоті, яка мала започаткувати відновлення діалогу між Белградом і Приштиною, у Євросоюзі вирішили «брати бика за роги». І наприкінці минулого тижня вже вручили сербській стороні проект всеосяжної угоди, який передбачає визнання незалежності Косово Сербією. Цей документ у сирому вигляді представникові сербського уряду Марко Джуричу, котрий займається справами Косово й Метохії, передав посередник ЄС у діалозі Белграда і Приштини Мирослав Лайчак.

Коментуючи одержання цього проекту договору в ефірі державного телеканала РТС, віце-прем’єр і міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич зазначив, що в такий спосіб перед новою зустріччю глав делегацій Белграда й Приштини у вересні на президента хочуть чинити не тільки зовнішній, а і внутрішній тиск, а також використовувати цей документ для шантажу країни. Особисто Дачич у цьому акті побачив чітке посилання на адресу президента. Мовляв, «якщо не прислухаєшся, ми можемо відсторонити тебе від влади за допомогою вулиці». Він також наголосив, що, поза всяким сумнівом, Євросоюз погодить вступ Сербії до ЄС із підписанням остаточної угоди про «нормалізацію відносин» із Приштиною и визнанням незалежності Косово.

А поки що ЄС веде артилерійський підготовку по позиціях Сербії. Минулого четверга, 30 липня, у Брюсселі відбулася друга зустріч делегацій Сербії і Косово в рамках відновленого діалогу. Проходила вона на рівні експертів, які обговорили проблеми, раніше окреслені Александром Вучичем і Авдуллахом Хоті. Це питання економічного співробітництва й подальшої долі громадян, які залишилися на територіях двох країн після відділення Косово від Сербії.

Керівник сербської делегації Марко Джурич зауважив, що дотепер у непевному становищі перебувають 212 тисяч сербів та інших громадян, які не належать до албанців. І переговори про їхнє повернення до Сербії відбуваються із величезним скрипом.

Що стосується економічних проблем, то позиції сторін більш-менш сходяться. Сербія пропонує налагодити вільний рух товарів, послуг, капіталу й людей, а також створити необхідну інфраструктуру для прискорення цього процесу. Тобто відремонтувати шосейні магістралі й відновити залізничні перевезення.