Таку думку висловив Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв’ю одному з мас-медіа. Найбільш правильним і яскравим для політика був референдум 1 грудня 1991-го про незалежність України.

«Це хрестоматійний приклад, як референдум може об’єднувати людей і націю», — зазначив він.

На референдум, на думку Руслана Стефанчука, може бути винесено будь-яке питання, яке побажає український народ. За винятком тих, що спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення суверенітету й територіальної цілісності країни, а також розпалення національної, міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі.

«А ще — питання податків, амністії й органів правопорядку, суду. Тобто не може йти мова про відділення територій. Важливо розуміти: на референдум виноситься лише одне питання, його формулювання має бути чітким, а відповідь — або «так», або «ні», без варіантів», — уточнив Перший заступник глави парламенту.

А відносно вступу до НАТО, то Р. Стефанчук вважає, що в українців повинен бути шанс висловитися й нагадав, що наша країна відмовилася від поняття «консультативні референдуми». «Будь-який референдум — дорога річ, вартість одного — приблизно 2 млрд грн. Щоб проводити консультації з народом, досить соціологічних опитувань. Ми ж створили формулу, за якою рішення народу обов’язкове для виконання органами державної влади.

Згадаймо референдум 2000 року (опитування, яке критикує опозиція, з приводу реформи системи державного управління). На нього витратили кошти, а потім було незрозуміло, як імплементувати волевиявлення народу», — пояснив Перший заступник Голови Верховної Ради.

Руслан Стефанчук дуже чітко дав зрозуміти, що парламент повинен виконувати свою функцію, а народ як єдине джерело влади — свою: контролювати владу, у тім числі законодавчу. «Тільки найбільш спірні питання, які не сприймаються суспільством, треба виносити на суд народу України як головного арбітра», — зазначив він і додав, що про згаданий статус ОРДЛО немає єдності в парламенті й можна скористатися інструментом референдуму.

«Ми враховували як факт російської агресії в Криму і на Донбасі, так і досвід вдалих і невдалих референдумів. Щоб не було маніпуляцій з формулюванням питань, передбачили процедуру звернення до Конституційного Суду.

Якщо комусь здається, що такого захисту недостатньо, готові вислухати зауваження й пропозиції, у тому числі Венеціанської комісії. Я недавно в політиці, але вважаю, що прийшов час переходити від політики у форматі «усе пропало» до політики «давайте працювати разом». Я за конструктивне співробітництво, а всі ці політичні припадочні настрої треба припинити», — резюмував Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.