Виділення коштів на відновлення міського транспорту, створення нових соціальних установ, переформатування діючих комунальних підприємств, зміни до чинних і затвердження нових міських програм — ці та інші питання розглянули депутати міської ради Дніпра на липневій сесії (на знімку), останній перед літніми канікулами.

На початку сесії було заявлено про створення фракції політичної партії «Пропозиція», до якої увійшли 26 депутатів.

Було ухвалено рішення виділити 20 мільйонів гривень для 30% оплати 20 трамваїв із Німеччини та переобладнання перших шести під місцеві колії. Перша партія має надійти вже в серпні, решта — восени. Купуються вагони, які курсували в Лейпцизі. Попередній досвід показав, що вони нормально працюють на міських маршрутах.

«Купувати нові трамваї поки що надто дорого, — зазначили депутати. — Так, один новий коштує майже мільйон євро. За ці гроші можна придбати приблизно 25 вживаних вагонів. Однак головна причина — стан міських колій, 90% яких потребують повного переоснащення. Один кілометр колії такого рівня, як нині на вулиці Курчатова, потребує 35 мільйонів гривень».

Днями Дніпро одержав фінальну частину замовленої партії з 33 нових тролейбусів, складених на Південному машинобудівному заводі. У серпні очікують 12 тролейбусів БКМ (білоруського виробництва), які курсуватимуть на житловий масив Придніпровськ.

Оновлені програми

Затверджено містобудівну програму розвитку Дніпра на 2021—2025 роки. Вона передбачає створення і відновлення цифрових топографічних планів усього масштабного ряду на території міста. А також відновлення і поетапне розроблення нової містобудівної документації, створення і вдосконалення систем містобудівного кадастру. Фінансування програми становить 78,6 тисячі гривень.

«Наявність оновленої містобудівної документації і вдосконаленої системи кадастру дасть змогу поліпшити інвестиційний клімат у сфері будівництва, захистить забудовників від ризиків, адже містить більше інформації про перелік приватних та орендованих земельних ділянок, щільність й поверховість будинків на території, розташування червоних ліній регулювання забудови та об’єктів містобудування, вулиці, проїзди, пішохідні зону та іншу інженерно-транспортну інфраструктуру», — йдеться у документі.

Крім того, було затверджено програму комплексного благоустрою і реконструкції вулиць міста на 2020—2024 роки. На її реалізацію передбачено 750 мільйонів гривень. Як зазначають розробники, основними завданнями програми є розвиток житлово-комунальної інфраструктури, поліпшення зовнішнього вигляду житлових будинків і об’єктів благоустрою, облаштованість доріг і тротуарів, а також оснащення зовнішнього освітлення сучасним енерго- і ресурсозберігаючим обладнанням, удосконалення схеми озеленення міста, створення вільного доступу маломобільних верств населення до об’єктів благоустрою, впровадження енергозберігаючих технологій під час ремонту житлових будинків.

Посилити безпеку громадян, захистити важливі об’єкти міста й комунального майна, підтримувати нормальну життєдіяльність і підвищити рівень розкриття правопорушень покликана прийнята програма «Безпечне місто» на 2021—2025 роки. «Заплановані заходи програми дадуть можливість здійснити послідовне зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, підвищити рівень безпеки населення і захищеності території від їх наслідків», — зазначено в документі.

Місто взяло на баланс понад сотню відремонтованих дощоприймальних колодязів із установленими на них антивандальними решітками. Також КП «Дніпроводоканал» отримало на баланс зовнішні мережі водопостачання і водовідведення від забудовників, ОСББ і гуртожитків ВАТ «Дніпропетровський трубний завод».

Депутати розширили перелік об’єктів приватизації, додавши до нього понад 20 нежитлових об’єктів нерухомості, які перебувають у комунальній власності. Загальна площа цих приміщень понад 8800 квадратних метрів.

Приміщення виставлять на аукціон електронної системи «ProZorro. Sale».

Культурна спадщина

Депутати затвердили також програму з охорони культурної спадщини і збереження історичного середовища Дніпра на 2021—2025 роки. «Місто має 308 пам’ятників і включено до переліку історичних населених місць України. Нині серед основних завдань — проведення обліку й контролю за збереженням і використанням об’єктів культурної спадщини міста, організація робіт із благоустрою, консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту й пристосування, створення умов для поліпшення туристичної привабливості Дніпра тощо. Заплановані заходи допоможуть розв’язати більшу частину наявних проблем, пов’язаних з охороною культурної спадщини міста», — вважають ініціатори програми.

На сесії вирішили оптимізувати адміністративний склад міських парків. Так, КП «Центральний парк культури та відпочинку ім. Т. Шевченка» і КП «Парк Лазаря Глоби» буде включено до складу КП «Дирекція територій і об’єктів рекреації» шляхом ліквідації їх як юридичних осіб.

«Парки як об’єкти національного, обласного й міського значення залишаться непорушними. Зміниться лише адміністративний склад. Такі дії дадуть змогу значно заощаджувати кошти й спрямовувати їх на догляд і утримання парків у належному стані», — було заявлено на сесії.

Соціальні ініціативи

У блоці соціальних питань депутати ухвалили рішення перетворити два центри соціально-психологічної реабілітації дітей на центри соціальної підтримки дітей і родин «Обійми» та «Барвінок». На базі першого буде відділення термінового влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки, а також тих, хто перебуває в складних життєвих обставинах, віком від 0 до 18 років.

«Це розв’яже проблему влаштування дітей раннього віку. А також тут буде відділення «Служба підтримки сім’ї», де родинам з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, за індивідуальною програмою надаватимуться підтримка й соціальна допомога мультидисциплінарною командою фахівців (психологи, логопед, соціальні працівники)», — вважають ініціатори проекту.

У закладі нового типу — центрі «Барвінок» — теж зможуть перебувати діти зазначених категорій від 0 і до 18 років, тоді як тепер тут можуть жити діти від 3 років. Крім того, збільшено й кількість дітей — з 30 до 35.

Фото з доступних джерел.