Напередодні Всесвітнього тижня грудного вигодовування секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і Центр соціального лідерства провели круглий стіл «Підтримка грудного вигодовування — в основі національної політики, дружньої до сім’ї».

Захід відбувся за участі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, народних депутатів України, представників центральних органів виконавчої влади, міжнародних правових організацій та інститутів громадського суспільства.

Учасники порушили питання законодавчого врегулювання питань захисту та підтримки грудного вигодовування в громадських місцях та на робочому місці відповідно до стандартів та практик ЄС у сфері зайнятості, соціальної політики та рівних можливостей, а також відповідно до Глобальної стратегії ВООЗ/ЮНІСЕФ щодо вигодовування немовлят та дітей раннього віку.

«Проблематика, яку ми обговорюємо, дуже важлива для держави, адже немає дітей — немає держави. Кожного року в Україні на 30—35 тисяч зменшується народжуваність: якщо у 2011 році було 8 млн 300 тисяч, то на кінець 2019 року було 7 млн 900 тисяч дітей — тобто вони просто не народжуються», — заявила Людмила Денісова.

Також за підсумками круглого столу його учасники обговорили проект рекомендацій щодо конкретних кроків з метою напрацювання Національної стратегії охорони та підтримки грудного вигодовування дітей. Від учасників круглого столу, як повідомляє прес-служба Омбудсмена, очікують пропозиції для формування рекомендацій уряду та іншим зацікавленим органам влади для їх практичного втілення.