До трагедії призвело зварювання дверей в ангарі, де зберігали величезну партію селітри (нітрату амонію). Коли верстався номер, було відомо, що внаслідок вибуху загинуло більше сотні людей, майже чотири тисячі — дістали поранення, невідома кількість містян може перебувати під завалами. За попередніми даними МЗС, інформації про постраждалих громадян України не було.

Як повідомив учора президент Лівану Мішель Аун в ефірі телеканалу «Аль-Джадід»: «Вибух стався під час зварювання дверей, коли спалахнула іскра і призвела до підпалу вибухових речовин, присутніх в ангарі, що, в свою чергу, призвело до вибуху 2750 тонн амонію, еквівалентного 1800 тоннам тротилу». Сила вибуху відповідала магнітуді 3,5 при землетрусі. І його відчули навіть на Кіпрі, що за 200 кілометрів від Бейрута.

За інформацією телеканала LBCI, небезпечний вантаж було вилучено 2014 року на кораблі Rhosus, що нібито належав російському бізнесмену Ігорю Гречушкіну, який нині живе на Кіпрі. Судно, яке ходило під прапором Молдови, мало доправити небезпечний вантаж із Батумі в Мозамбік, але через технічні проблеми зайшло в порт Бейрута, інформує «Українська правда». Ліванська влада заборонила судну виходити в море через неналежний технічний стан. Після затримання судна Гречушкін оголосив себе банкрутом, покинув корабель та моряків напризволяще. Враховуючи небезпеку вантажу, ліванська сторона перемістила його в склад порту.

Вибух, що стався через шість років після тих подій, ледве не зруйнував столицю Лівану, знищив порт, а заразом і всі запаси пшениці, що зберігалися в його бункерах. Міністерство економіки Лівану вже повідомило, що необхідні обсяги зернових доведеться терміново закупити на зовнішніх ринках. Водночас в міністерстві заспокоїли, що на перший час запасів пшениці вистачить. Однак ситуацію ускладнює те, що в країні було лише два великі морські порти, здатні приймати і зберігати великі партії товарів: в Бейруті та Триполі. А країна дуже залежна від імпорту.

Тим часом прем’єр-міністр Хасан Діаб звернувся до інших країн з проханням про допомогу. «Я терміново звертаюся до дружніх і братських країн... підтримати Ліван і допомогти нам вилікувати наші глибокі рани. Це велика національна катастрофа», — сказав він.

«Те, що ми бачимо, — це величезна катастрофа. Жертви і поранені повсюди», — цитує голову Червоного Хреста у Лівані Джорджа Кетані ВВС. Місто серйозно зруйновано. Тисячі людей залишилися без домівок. Лікарні переповнені пораненими. Міністерство охорони здоров’я країни просить медиків надавати волонтерську допомогу постраждалим у всіх місцях, куди вони можуть дістатися.

Про постраждалих унаслідок трагедії повідомили в Миротворчій місії ООН. Коли стався вибух, судно з миротворцями перебувало в порту Бейрута. Серед них є тяжкопоранені.

Також, згідно з даними MarineTraffic, постраждало п’ять суден із зерном, які перебували в порту. Серед названих кораблів — два з Маріуполя. Однак коли верстався номер, точнішої інформації щодо цього від вітчизняних відомств не було.

Тим часом світові лідери висловлюють співчуття Лівану, постраждалим, рідним та близьким загиблих і обіцяють підтримку й допомогу. Президент України Володимир Зеленський, зокрема, написав у Твіттері: «Глибоко шокований новинами про страшні вибухи в Бейруті та велику кількість жертв. Мої найглибші співчуття рідним і близьким загиблих. Я також щиро бажаю якнайшвидшого одужання пораненим».

А Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив учора під час засідання уряду, що Україна вже звернулася до Ліванської Республіки з пропозицією надати необхідну допомогу. Наші рятувальники готові вилетіти до Лівану в будь-який момент.

Фото з відкритих джерел.