Офіційно третя сесія завершила свою роботу 17 липня, проте народні депутати кілька разів збиралися на позачергові засідання та сесію, щоб ухвалити важливі законопроекти, які не могли чекати відтермінування до осені, та низку кадрових рішень. Так сталося, зокрема, через те, що парламент наприкінці червня увійшов у розгляд поправок до Закону «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (так званий закон про гральний бізнес), до якого надійшло майже 3,5 тисячі поправок.

Щоправда, опозиційні фракції критикували монобільшість за розгляд цього, на їхню думку, не найактуальнішого законопроекту. Однак голова профільного Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев (фракція «Слуга народу»), наголошуючи на необхідності ухвалення закону, зауважував, що він принесе бюджету щонайменше 4,4 мільярда гривень на рік. Зрештою 248 голосами закон було ухвалено у другому читанні та в цілому 14 липня. Цей документ, зокрема, пропонує запровадити кримінальну відповідальність за організацію азартних ігор без ліцензії. Законопроект також дозволяє розміщувати зали з ігровими автоматами тільки в готелях, які мають три, чотири або п’ять зірок. Водночас, згідно з документом, резидентам держави-агресора заборонено мати гральний бізнес на території України. Закон регулює також проведення класичних лотерей.

239 народних депутатів підтримали проект постанови «Про призначення представників Верховної Ради до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань». Це вже втретє парламент повертався до цього питання. Два попередні рази профільний комітет пропонував включити до складу комісії, яка обиратиме очільника ДБР, народних депутатів, нині ж було запропоновано знаних та авторитетних людей не з політики.

Верховна Рада на своєму позачерговому засіданні, що відбулося на початку липня, звільнила (286 голосів «за») Голову Національного банку України Якова Смолія з обійманої посади. Голова НБУ хоч і написав заяву про звільнення, проте оголосив із трибуни, що це сталося через систематичний політичний тиск на діяльність центробанку. Було також звільнено з посади й голову Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва. На цьому ж засіданні Верховна Рада ухвалила закон, за яким діти з тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу можуть вступати до українських вишів без ЗНО.

Пізніше на посаду Голови НБУ було призначено Кирила Шевченка, очільника Антимонопольного комітету — Ольгу Піщанську. Якщо першого підтримала конституційна більшість — 332 депутати, то О. Піщанська посіла свою посаду завдяки 255 обранцям. Крім того, народні депутати підтримали (250 «за») призначення Олега Уруського на посаду віце-прем’єр-міністра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

На іншому позачерговому засіданні народні депутати серед іншого ухвалили зміни до державного бюджету щодо фінансового забезпечення проведення місцевих виборів, які парламент у відведений законодавством термін призначив на 25 жовтня 2020 року.

Також Верховна Рада конституційною більшістю ухвалила в цілому проект закону № 3485 «Про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення виборчого законодавства». Закон вносить зміни в усі книги Виборчого кодексу. Зокрема, коригує розділи кодексу про вибори Президента, парламенту та місцеві вибори. Закон забороняє проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування і спиртних напоїв, товарів.

Крім того, 16 липня у парламенті з нагоди 30-ї річниці ухвалення Декларації про державний суверенітет України відбулося урочисте засідання. У преамбулі ухваленого в 1990 році документа наголошувалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах».

Уже наступного дня один із народних депутатів, представник ОПЗЖ Олег Волошин, під час обговорення проекту постанови «Про Заяву Верховної Ради України щодо нелегітимного проведення загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території України — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі» (№ 3736) з трибуни парламенту заявив, що «Україна — це країна без суверенітету». Його слова викликали хвилю протесту, і не лише в сесійній залі, а й під стінами парламенту та в суспільстві. Зрештою, за згаданий документ проголосувало 306 народних депутатів. Того ж дня парламент ухвалив постанову про нове районування. Відтепер в Україні замість 490 функціонуватимуть 136 нових укрупнених районів.

Підбиваючи підсумки третьої сесії на підсумковій прес-конференції, яка вперше відбувалася безпосередньо у сесійній залі, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зауважив, що, хоча зроблено було чимало, турборежим себе виправдав, але перед парламентом дев’ятого скликання стоятиме ще багато викликів. Водночас глава законодавчого органу наголосив, що нині парламент, уряд, Офіс Президента працюють у єдиному напрямі, і зауважив: «Мені б хотілося, щоб Верховна Рада дев’ятого скликання отримала оцінку «відмінно», і не від Голови Верховної Ради, а від громадян України».

На позачерговій сесії, яка відбулася 21 липня, народні депутати ухвалили у другому читанні та в цілому урядовий закон щодо підтримки «зеленої енергетики» — «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (№ 3658). Документ передбачає зменшення розмірів «зелених» тарифів для введених в експлуатацію об’єктів сонячної та вітрової енергетики шляхом встановлення понижуючих коефіцієнтів, вводить граничні ціни у «зелених» аукціонах та відповідальність за небаланси відпущеної електроенергії гарантованому покупцю.

У цілому також було схвалено закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та книговиробництва» (№ 3060).

І хоча народні депутати після закриття сесії офіційно пішли на канікули, вони продовжують активно працювати в округах та парламентських ТСК.