Тому протягом липня, крім заходів щодо боротьби з COVID-19 (у тому числі й опрацювання законопроектів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню хвороби), у центрі уваги Кабінету Міністрів були підготовка до нового навчального року, контроль за рухом коштів з державного бюджету, кадрові питання, міжнародна співпраця. А ще — непередбачувані виклики, зокрема подолання наслідків стихій тощо.

Уряд розглянув і ухвалив прогноз соціально-економічного розвитку України на 2021—2023 роки. У документі міститься ґрунтовний аналіз економічних проблем попередніх років, вплив коронакризи на економіку та прогнози розвитку. Як передбачив прем’єр Денис Шмигаль, усе залежатиме від того, як реалізовуватимуться заплановані реформи, як розвиватиметься ситуація з коронавірусом в Україні та світі. А поки що базовий прогноз залишається незмінний: зменшення ВВП на 4,8 відсотка. Незважаючи на різні прогнози, уряд більш песимістичний за експертів. Зростання економіки у наступні роки планується завдяки розвитку промисловості, збільшенню частки переробки в аграрному секторі, програмі підтримки малого та середнього бізнесу. Наступного року Кабмін закладає середньорічне зростання ВВП на 4,6 відсотка. Серед сприятливих факторів для нашої промисловості — очікуване відновлення економік у різних країнах уже з четвертого кварталу, що збільшить експорт українських металів.

Є й позитивні очікування від великої приватизації, яка наступними роками може забезпечити майже один мільярд доларів США надходжень до бюджету, модернізацію підприємств та збільшення кількості робочих місць.

Минулого місяця урядовці посилили міжнародну співпрацю. Франція та Україна запускають проект щодо модернізації системи питного водопостачання у Маріуполі. Денис Шмигаль провів низку зустрічей з іноземними партнерами і членами Комітету з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств (у режимі відеоконференції).

А ще, не раз наголошували урядовці, Україна готова посилити взаємодію з Альянсом. І шукає не захист, а партнерство, зокрема й на урядовому рівні. Отже, безпекова складова залишається незмінна.

Серед новацій, започаткованих урядовцями, — експериментальний проект запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, який уже протягом місяця забезпечує повну прозорість будівельної діяльності.

Крім того, завдяки співпраці з експертами з 1 серпня почали діяти нові правила адаптивного карантину, за якими всі регіони України поділено на чотири зони: зелену, жовту, помаранчеву та червону. Але навчальний рік по всій території України розпочнеться вчасно, з 1 вересня, відповідно до особливостей епідеміологічної ситуації в конкретному регіоні чи окремій адміністративно-територіальній одиниці.

Уряд схвалив зміни до бюджету Пенсійного фонду на 2020 рік і направив майже 1,7 млрд грн на потребу областей за програмою соціально-економічного розвитку регіонів.

У режимі онлайн відбулося і перше засідання робочої групи з підготовки проекту нової Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні.

Денис Шмигаль протягом місяця неодноразово заявляв: Україна продовжить політичний та економічний рух у бік інтеграції з Європейським Союзом. Зокрема, готується низка взаємовигідних ініціатив, які мають вивести відносини України та ЄС на новий рівень. Отже, Україна залишається надійним і прогнозованим торговельним партнером і відкрита для торговельно-економічного співробітництва на світових ринках.

Вл. інф.