Учорашнє засідання уряду розпочалося з теми оновленого адаптивного карантину, який почав діяти в країні з цього тижня. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зауважив, що завдання адаптивного карантину — не допустити максимального поширення епідемії та загибелі людей, дозволити економіці і людям працювати, заробляти гроші та мати мінімальні обмеження у вигляді масок, дезінфекції та дотримання соціальної дистанції.

Він нагадав, що поділ на кольори — зелений, червоний, помаранчевий, жовтий,  який запровадило МОЗ, має під собою дуже чіткі параметри. «Працює математична модель, до якої вносять дані про кількість нових випадків, динаміку захворювань, завантаженість ліжок у лікарнях, кількість тестувань на кількість населення області та районів тощо. Суб’єктивний людський фактор тут виключено», — запевнив Д. Шмигаль.

Прем’єр зауважив, що до червоної зони потрапило небагато територій, а тому закликав їх населення і керівників органів місцевого самоврядування з розумінням поставитися до обмежень. Водночас він закликав МОЗ продовжити роз’яснення, як працює оновлений карантин. «Наголошую, тут потрібні не лише пояснення, а й нормальний діалог. Треба говорити з людьми, місцевою владою», — сказав Д. Шмигаль і доручив міністрам охорони здоров’я, розвитку громад і територій та міністру Кабінету Міністрів організувати селекторну нараду з міськими головами, під час якої можна буде обговорити і зняти всі проблемні питання.

У контексті розвитку українських регіонів уряд розглянув і затвердив оновлену державну стратегію регіонального розвитку на сім наступних років. «Це важливий документ, сповнений європейських підходів до розвитку областей. У документі визначено, як держава розвиватиме і підтримуватиме території, зокрема, міські агломерації, монофункціональні міста, сільські території в несприятливих умовах, гірські райони, прикордонні та інші території в нашій державі», — наголосив глава уряду, зауваживши, що в документі враховано також питання нового адмінтерустрою: новостворених 136 районів та 1470 ОТГ. Крім того, він додав, що жодним чином не йдеться про скорочення об’єктів соціальної інфраструктури через ліквідацію районів радянського типу.

Говорили під час засідання й про інший стратегічний вектор розвитку — нові підходи в освітньої галузі. Зокрема, схвалили концепцію розвитку природничо-математичної освіти, або STEM-освіти.

За словами прем’єра, для наших дітей дуже важлива освіта, яка дасть змогу опанувати навички ХХІ століття і створить базис для професій майбутнього. «Це світовий тренд, від якого ми не повинні відставати, адже сучасна освіта — це запорука розвитку економіки і держави», — сказав Д. Шмигаль, наголосивши, що уряд прагне, щоб науково-технічні, математичні, інженерні професії знову стали популярними. Адже це відповідь на запит економіки та потреби суспільства.

Не залишилася поза увагою уряду й кризова ситуація в енергетиці. «Кабмін робить усе, щоб збалансувати ринок та вирівняти ситуацію», — запевнив Д. Шмигаль. Учора було схвалено постанову, яка формує новий механізм так званого ПСО — покладених спеціальних обов’язків — на ринку електроенергії. Зокрема, було збільшено обсяг електроенергії, який державні компанії «Енергоатом» і «Укргідроенерго» зможуть продавати за двосторонніми договорами на інших сегментах ринку. Що значно покращить фінансову ситуацію на цих державних підприємствах.