Ця велика ягода — не тільки смачна, а й дуже корисна, тому що наповнена вітамінами і мінералами, містить червоні пігменти каротиноїди та ликопін, амінокислоти: аргінін, цитрулін і не тільки.

Високий вміст вітаміну С у кавунах допомагає запобігти утворенню склеротичних бляшок, поліпшує еластичність серцевих судин і тим самим зміцнює серце.

Вітамін B1 підтримує нормальну роботу нервової системи.

Наявність магнію сприяє засвоєнню мінералів і вітамінів, поліпшує роботу м’язів, що особливо корисно для спортсменів.

Завдяки лікопіну (жиророзчинний пігмент, відповідальний за червоний колір) кавун має потужні антиоксидантні та протизапальні властивості, зменшує тромбоутворення, сприяє здоров’ю судин, знижує ризик остеопорозу. Що більше лікопіну в сироватці та жировій тканині, то менші шанси розвитку атеросклерозу та раку.

Фолієва кислота, що входить до складу кавуна, сприяє створенню ДНК і правильному розвитку людини.

Завдяки вмісту антиоксидантів кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки ока.

Вживання кавунів сприяє очищенню організму від шлаків.

Кавун радять усім, хто хоче позбутися зайвих кілограмів, адже він швидко заповнює шлунок. Але варто пам’ятати, що кавун містить цукор, який у великій кількості нашому організму не потрібний.

Фотоетюд Ярослави ЧУХМАНЕНКО.