На початку місяця можете посіяти насіння кропу, салату, редису для збору восени.

Щоб продовжити суничний (полуничний) сезон, встановіть тунельне накриття над рослинами ремонтантної суниці з використанням синтетичної плівки. Стежте за ґрунтом: він потребує підпушування, підживлення дворічним компостом і поливу.

Підготуйте ґрунт для нової грядки суниці. Для цього внесіть 4 кг старого компосту та два відра торфу на один квадратний метр, перекопайте, видаліть коріння бур’янів. Після вирівнювання поверхні граблями ґрунт полийте.

Через 10—15 днів починайте посадку.

Щоб не займатися частими прополками, можете висадити розсаду суниці по розстеленій чорній плівці. Саджайте рослини в місці розрізів. На плівку покладіть дві дошки, щоб не порушувати поверхню пухкого ґрунту.

Суницю саджайте у вологий ґрунт у два ряди. Відстань між ними 30—40 см, у ряду — 15—20 см.

Вибираючи місце для посадки, уникайте безпосередньої близькості рослин суниці й малини, тому що в них спільний шкідник — довгоносик. Так само не саджайте суницю після картоплі, капусти, огірків, томатів. Ці культури часто вражаються вертицильозним в’яненням, хвороба через кореневу систему передається суниці. А після картоплі ґрунт може бути заражений ще й нематодами.

Суницю бажано саджати перед дощем або одразу ж після нього. Посадивши, полийте з розрахунку 1 л води на рослину.

Зібравши врожай червоної, білої і чорної смородини, видаліть  засохлі та уражені хворобами гілки, попередньо відв’язавши їх від опори.

Приберіть з поверхні кори дерев нарости грибів, зріжте напливи камеді (соку) у сливи та вишні. Зрізи замажте варом.

Чернігівська область.

Фотоетюд Юрія ПЕРЕБАЄВА.