Напередодні більшість членів Ради Безпеки ООН вкотре підтримали територіальну цілісність цієї країни, котрій загрожує РФ. Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві Бельгії, Естонії, Франції, Німеччини, Великої Британії США, Ірландії та Норвегії, ухваленій за підсумками обговорення Радбезом ООН ситуації на окупованих територіях Грузії.

Зазначається, що постійна російська військова присутність у грузинських регіонах Абхазія і Південна Осетія, а також визнання Росією так званої незалежності цих регіонів порушує територіальну цілісність Грузії та підриває її суверенітет.

Підписанти також висловили стурбованість «інтенсифікацією протягом минулого року так званого процесу відмежування». «У нинішній — і так складний час — де-факто влада Абхазії та Південної Осетії продовжувала практику вибіркових затримань вздовж адміністративного кордону. Де-факто влада Південної Осетії неодноразово відмовляла у невідкладній медичній евакуації та гуманітарній допомозі», — йдеться у документі.

Більшість членів Радбезу також висловили занепокоєння стосовно «російської дезінформаційної кампанії, пов’язаної з пандемією та дотичними питаннями охорони здоров’я».

У зв’язку з цим підписанти закликали РФ «сповна втілити свої зобов’язання й обіцянки». «Ми також закликаємо де-факто владу Абхазії та Південної Осетії полегшити безперешкодний доступ до цих регіонів, включно із релігійними об’єктами, для гуманітарних працівників та правозахисників, а також інших осіб», — підсумовується у документі.