Верховний суд РФ відхилив апеляцію на рішення про виселення громади Української православної церкви з Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира та Ольги в Сімферополі, який понад 20 років є релігійним центром Кримської єпархії ПЦУ (до Об’єднавчого собору УПЦ Київського патріархату).

Про це повідомив адвокат Сергій Заєць, який вів справу. «По суті це означає повну ліквідацію української православної громади в Криму. Формально це не є геноцидом, але межує з ним. Росія знищує ще одну українську релігійно-культурну групу і продовжує зачистку Криму від всього українського», — зазначив він. У ПЦУ додають, що в окупаційному «міністерстві майна Криму» вимогу покинути будівлю собору пояснюють «закінченням терміну дії договору» з єпархією УПЦ КП, хоча він був укладений строком на 49 років.

У МЗС закликали РФ припинити переслідування за релігійною ознакою. «Міністерство закордонних справ України засуджує виселення громади Православної церкви України з Кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги у Сімферополі», — йдеться в заяві. — Таке рішення окупаційних органів відображає політику системного переслідування української православної спільноти в тимчасово окупованому Криму.

Лише тиждень тому російська окупаційна адміністрація вручила архієпископу ПЦУ Клименту постанову про знесення храму в Євпаторії. Торік у березні окупаційна адміністрація безпідставно затримувала самого архієпископа Климента, у квітні відмовилась зареєструвати місцеву релігійну організацію за його заявою, у червні ухвалила рішення розірвати угоду оренди приміщень, в яких розташовувався діючий кафедральний собор, у липні під виглядом ремонту будівлі було викрадено все церковне начиння єпархіального управління цього собору».

У МЗС закликали РФ як державу-окупанта дотримуватись норм міжнародного права, зокрема і міжнародного гуманітарного права, адже, як сказано у заяві, «вільними від перешкод у своїй релігійній діяльності лишаються лише православні церкви, підконтрольні московському патріарху».

Київська митрополія ПЦУ у зв’язку з черговим актом утисків  української православної громади в Криму звертається до влади, міжнародних організацій та до демократичних країн із закликом захистити Кафедральний собор ПЦУ в Сімферополі, єпархію та релігійну громаду від знищення.

«Закликаємо Українську державу та міжнародних партнерів постійно порушувати питання захисту прав української православної громади в Криму під час контактів з Російською Федерацією. Ми також підтримуємо впровадження, подовження та розширення санкцій проти Російської Федерації як держави-окупанта і персонально проти співучасників релігійних гонінь — чиновників окупаційної адміністрації, суддів, співробітників поліції, судовиконавців та інших», — йдеться у заяві, яку поширила прес-служба ПЦУ.