У різний час пам’ятками архітектури, яких на Львівщині налічується понад 8,5 тисячі, уже опікувалося управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА. Кілька років тому його вкотре ліквідували, залишивши однойменний відділ у складі департаменту архітектури. Однак, як переконалися, відділу замало, замало фахівців. Тому вирішили створити управління.

Новий пам’яткоохоронний орган займатиметься моніторингом, виявленням та обліком пам’яток, їх охороною та збереженням, реалізацією обласних та державних програм. Також він має стежити за дотриманням пам’яткоохоронного законодавства, співпрацювати з іншими органами влади та службами задля ефективного збереження спадщини на Львівщині.

«Я певен, зберегти спадщину ми можемо тільки разом. Тому впродовж кількох місяців особисто спілкувався з різними групами архітекторів та пам’яткоохоронців, із представниками ІКОМОC, «Укрзахідпроектреставрації», Товариства охорони пам’яток, Львівської політехніки, історико-культурних заповідників», — розповів заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Холод.

Нині у Львівській ОДА шукають нову якісну команду, яка запропонує нові підходи, зможе за кілька місяців повністю перезавантажити роботу в цій галузі і комунікувати надалі зі всіма групами пам’яткоохоронців. Тут також вірять, що такі фахівці у Львові є.

Львів.