Хоча рівень інтенсивності цих обстрілів знизився. Згідно з оперативними даними групи ІС, усього в цей період підрозділи противника вчинили 16 вогневих нальотів (протягом попереднього періоду таких було зафіксовано — 86). Під час обстрілів противник використовував велинокаліберні кулемети, автоматичне стрілецьке озброєння, а в окремих випадках — ручні та станкові гранатомети. У декількох випадках відзначається використання противником 82-мм мінометів і ЗУ-23-2.

Водночас відзначається факт посилення передових підрозділів противника розвідувальними (снайперськими) групами, які активно діяли і вели вогонь у районі н. п. Стила, Петровське, Зайцеве.
Формування противника обстрілювали позиції українських військ у районі населених пунктів: Луганське, Оріхове, Новолуганське, Південне, Шуми, Новотошківське, Піски, Красногорівка та Водяне. Більше того, 28 липня противником було проведено дистанційний підрив ділянки в районі населеного пункту Новомихайлівка з використанням протипіхотних мін ПОМ-2, які заборонені Оттавською конвенцією.

Незважаючи на раніше досягнуті домовленості про заборону використання БПЛА, ворог продовжує активне ведення повітряної розвідки із застосуванням БПЛА для виявлення змін у бойових порядках Об’єднаних сил. Усього в зазначений період зафіксовано 14 розвідувальних польотів БПЛА противника, зокрема п’ять польотів БПЛА «Орлан-10», виконаних у повітряному просторі над лінією розмежування та бойовими порядками ОС на оперативно-тактичну глибину. При цьому особливу увагу ворог зосередив на розкритті системи управління, уточненні оперативної обстановки, а також виявленні змін у бойових порядках і місцезнаходженні резервів Об’єднаних сил.

Протягом звітного періоду особовим складом окупаційного угруповання було виконано ряд робіт із укріплення інженерно-фортифікаційних споруд, удосконалення та маскування передових позицій, зокрема, в напрямку позицій наших військ. Крім того, противник активно обновляє й удосконалює мінно-вибухові загородження на окремих ділянках фронту.

Для недопущення виявлення фактів порушення Мінських домовленостей російськими окупаційними військами особовий склад противника продовжує вживати заходи для перешкоджання роботі СММ ОБСЄ.

До того ж з метою підтримки іміджу окупаційної адміністрації, 30 липня ц. р. з території Росії на окуповані території України (через непідконтрольні пункти пропуску Ізварине й Успенка) був уведений черговий так званий 97-й гуманітарний конвой, загальне число вантажних автомобілів — 16, заявлений вантаж — дитячі майданчики, медичні препарати та обладнання.