Це передбачено урядовим проектом закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№ 3948).

Чинне законодавство, зауважують у Міністерстві охорони здоров’я, зокрема Кодекс про адміністративні правопорушення, фактично не діє, оскільки на сьогодні розмір штрафних санкцій не відповідає обсягу випущеної в обіг неякісної продукції, та є значно нижчим, ніж в інших сферах господарської діяльності.

За статистикою, з 1 січня по 31 грудня 2017 року розпорядженнями Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками було заборонено 261 серію лікарських засобів, а з 1 січня по 31 грудня 2018 року — 700 серій лікарських засобів.

Середня вартість на фармацевтичному ринку України однієї упаковки заборонених лікарських засобів становить майже 500—600 гривень. Є й такі, що коштують понад 20 000 гривень.

«Розроблений Держ-лікслужбою спільно з Міністерством охорони здоров’я проект закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» має на меті підвищити ефективність заходів державного контролю та посилення відповідальності суб’єктів господарювання на фармацевтичному ринку України за відпуск неякісних лікарських засобів, продаж лікарських засобів без рецепта лікаря (у заборонених законодавством випадках), недотримання умов зберігання лікарських засобів. А також за невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів», — йдеться у пояснювальній записці до проекту.

Наприклад, якщо нині штраф за продаж лікарських засобів без рецепта в заборонених законодавством випадках становить від 6 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 12 612 до 52 550 грн), то цей законопроект пропонує збільшити його від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 210 200 грн до 1 051 000 грн).

Посилення санкцій за правопорушення, переконані в МОЗ, сприятиме подальшій гармонізації національного законодавства з обігу лікарських засобів із міжнародним та європейським законодавством. А також створенню належних умов для ведення підприємницької діяльності на фармацевтичному ринку України та випуску в обіг лікарських засобів, які відповідають встановленим вимогам.Законопроект уже пройшов процедуру проведення консультацій із громадськістю. Приміром, всеукраїнська правозахисна громадська організація «Юридична сотня», хоч і зауважує, що значне збільшення розміру штрафів потребує додаткового обґрунтування, але в цілому ухвалення зазначеного законопроекту підтримує. Документ також без зауважень погоджено міністерствами фінансів та розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства, Державною регуляторною службою та

Уповноваженим Верховної Ради з прав людини.

Вл. інф.