Про це заявили представники оргкомітету з організації маршу, водночас додавши, що презентація відповідного законопроекту відбудеться напередодні Дня Незалежності.

Цей законопроект, за словами представника Руху ветеранів України Антона Колумбета, вводить у правове поле поняття колабораціонізму як співробітництва з ворогом, сприяння у здійсненні агресивних дій, надання допомоги ворогу під час підготовки та проведення агресії.

«Будь-яка участь у вчиненні спільних із ворогом дій, спрямованих на завдання шкоди Україні, має розцінюватися як колабораціонізм. Тобто колаборант — це громадянин України, який пішов на співробітництво з окупантом, це людина, яка будь-яким чином сприяє ворогу — організаційно, інформаційно, медійно», — сказав він. Також А. Колумбет пояснив, що означає поняття «агенти ворожого впливу». Йдеться про юридичних осіб, які вчиняють такі ж дії, як колаборанти, але прикриваються статусом юридичної особи.

Законопроект ділить агентів впливу на три групи: медійні — ті, хто має статус ЗМІ в Україні і, прикриваючись ним, працює на ворога; громадські агенти ворожого впливу, тобто громадські організації, які працюють на ворога; політичні партії, у чиїх діях, висловах та програмних засадах містяться ознаки підриву суверенітету і територіальної цілісності України.

Вл. інф.