Серед них такі добре відомі поціновувачам мистецтва скульптури, як «Історія кохання» (автори Олександр Моргацький і Григорій Костюков), «Дощ» (Назар Білик), «Ріка-любов», «Сходи» (Олександр Лідаговський), «Форма світла» (Жанна Кадирова), «Алея дитинства» (Андрій Полубок), «Режисер. Спостерігач» (Іван Гамольський, Світлана Карунська) та інші.

«Київські митці та меценати, які щиро люблять місто, створили для нього і про нього унікальні авторські артоб’єкти. Це — скульптури, інсталяції, архітектурні форми. Деякі з них вже стали «культовими», їх можна побачити у популярних туристичних точках, наприклад на Пейзажній алеї», — каже начальник Управління з питань реклами КМДА Олександр Смирнов.

Одна з найпопулярніших скульптур у столиці — «Історія кохання» — розташована в одному з куточків Маріїнського парку, поблизу паркового мосту, який ще називають містком закоханих. Тут навічно завмерли в щасливих обіймах двоє літніх людей — українка Мокрина та італієць Луїджі. Молодими вони зустрілися в 1943 році в Австрії, у таборі для військовополонених, і покохали одне одного. Друга світова далі повела їх різними шляхами, закохані повернулися кожен у свою країну, одружилися, а потім стали вдівцями. Луїджі Педутто розшукав свою кохану за допомогою телепрограми через 60 років, у 2004-му. На той час італійцеві та його обраниці було вже за вісімдесят.

Коли Мокрині, що мешкала на Кіровоградщині, куди щороку приїздив коханий, виповнилося 90 років, Луїджі попросив її вийти за нього заміж.

Минули роки, а велике кохання українки та італійця продовжує жити у мистецькому творі, подивитися на який приїздять у Київ з багатьох країн.

На нових інформаційних бордах зазначено, де шукати ту чи іншу скульптуру та хто її автор.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.