Народні депутати від фракції «Європейська солідарність» (Ірина Фріз, Микола Княжицький, Яна Зінкевич, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Михайло Бондар, Вікторія Вагнєр, Леся Василенко, Софія Федина) зареєстрували проект закону № 3956 «Про внесення змін до статті 110 Кримінального кодексу України».

Чинне законодавство у сфері захисту територіальної цілісності України та захисту її суверенітету, наголошують депутати, відповідає міжнародним стандартам. Проте відсутня відповідальність щодо висловлень громадян України та іноземців про належність територій України іноземним державам, а також про публічне заперечення суверенітету нашої країни.

Отже, головна мета — створити відповідну законодавчу норму, за якою будь-які заяви про належність території України іноземній державі чи про відсутність суверенітету України вважатимуться кримінальним правопорушенням.

«Росія, як країна-агресор, усіма силами намагається легалізувати анексію Кримського півострова. Нещодавно прийнятий закон про екстремізм, з поправками про «відчуження територій», фактично закріплює анексію Криму в законодавстві РФ.

Ми маємо швидко та жорстко реагувати на такі виклики, що становлять загрозу для територіальної цілісності та незалежності України», — пояснили парламентарії свою законодавчу ініціативу.