За звітний період Комітет Верховної Ради з питань правової політики провів 32 засідання (з них 5 — у режимі відеоконференції), на яких розглянув 248 питань, серед яких 179 щодо проектів законів, з них 135 — з опрацювання яких комітет визначено головним, а також низку інших питань.

У складі комітету для забезпечення основних напрямів діяльності створено шість підкомітетів: з питань політичної реформи та конституційного права; з питань правосуддя; з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації; з цивільного та адміністративного законодавства; з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини та альтернативного розв’язання спорів; з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги, які попередньо готують, розглядають на своїх засіданнях проекти актів Верховної Ради України і питання, передані їм на розгляд чи віднесені до їх відання, звітують комітету щодо них.

За період першої—третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання до комітету надійшло 2 619 листів, з них — 1 041 звернення.

Комітет опрацював і подав на розгляд Верховної Ради України законопроекти, щодо яких комітет визначено головним:

— проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) (№ 7203);

— проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування (№ 1008, 1008-1);

— проект закону про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув’язнення» (щодо імплементації стандартів Ради Європи) (№ 0882), про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув’язнення» щодо забезпечення безперешкодного доступу представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до осіб, взятих під варту (№ 0885);

— проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо права фізичної особи на зміну по батькові   (№ 2450); а також подані Президентом України як невідкладні проекти законів про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) (№ 1013), внесення змін до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної ради України) (№ 1028) та інші.

Протягом звітного періоду комітет провів такі публічні заходи:

— семінар на тему «Критерії оцінки дотримання верховенства права в Україні»;

— конституційний семінар «Перспективи вдосконалення Конституції України». Заходи проведено у співпраці з проектом Офісу Ради Європи «Підтримка конституційних і правових реформ, конституційне правосуддя та допомога Верховній Раді у проведенні реформ, спрямованих на підвищення її ефективності».

У лютому 2020 року проведено комітетські слухання на тему «Перспективи розвитку, проблематика формування та функціонування інституту присяжних в Україні». За результатами засідання прийнято відповідні рекомендації.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.