Незалежна Регуляційна комісія з енергетики ухвалила рішення збільшити її на 7,4 відсотка. Люди вважають це сваволею і підігруванням монополістам, які диктують регулятору свої умови.

У Скоп’є, Тетово й Гостиварі, де протести були наймасовішими, їх організатори вимагали від парламенту і службового уряду, який ще працює, скасувати підвищення цін на електрику й навести лад на ринку електроенергії, поклавши край монополії постачальника, який проводить некоректну політику стосовно споживачів і не зважає на матеріальне становище більшості громадян країни. Протестувальники зажадали, щоб парламент розпустив нинішній склад Регуляційної комісії, котра вже давно втратила незалежність і захищає інтереси групи бізнесменів і корпорацій, котрі працюють на енергетичному ринку. Серед вимог виділяється найважливіша -- створення незалежного арбітражного органу, фахівці якого проводитимуть експертизу енергетичних послуг, що надаються громадянам, і визначати: скільки вони на даний момент можуть коштувати. При цьому рішення про ціну повинно ухвалюватися з урахуванням середнього рівня доходів у країні й у жодному разі не заохочувати отримання надприбутків бізнесменами.

Уряд поспішив відхреститися від рішення про підвищення цін на електрику й нагадав, що воно ухвалювалося незалежним органом. А отже, виконавча влада не може втручатися в його роботу й скасовувати рішення. Влада заявила, що «не має нічого проти протестів», які є свідченням існування й прояву демократичних прав громадян.

Із Регуляційної комісії надійшло пояснення, що підвищення ціни було продиктовано величезними збитками державних компаній MEPSO і ELEM, які є найбільшими постачальниками електроенергії в країні. І ці збитки, нібито, пов'язані з пандемією COVID-19. Це пояснення спричинило ще більше обурення протестувальників, які нагадали владі, що пересічні громадяни від коронавірусу постраждали ще більше, ніж монополісти. Багато хто втратив роботу, у більшості знизилися доходи, а зросли витрати на купівлю захисних засобів і ліків. Тому аморально змушувати народ відшкодувати збитки державних компаній.

Протестувальники попередили владу: якщо вимоги не буде виконано, то в четвер, 13 серпня, по всій країні відбудуться нові акції. І наступного разу протестувальники вимагатимуть відставки парламенту й уряду.