На знімку: нові монети викарбувано на честь Повітряних сил, але із зображенням літака, з яким пов’язані страшні трагедії.

Інформацію про карбування нових монет поширено на сайті Національного банку України. Повідомляється, що вони присвячені бойовому потенціалу Збройних Сил України — Повітряним силам. Грошова одиниця з’явилася напередодні свята військових авіаторів — Дня Повітряних сил, і стала своєрідним подарунком захисникам неба.

На лицьовому боці розміщено малий державний герб України, він з лівого боку. Вгорі напівколом значиться слово «Україна», праворуч — рік карбування «2020», у центрі — емблема Повітряних сил, під якою номінал — «10 гривень». На звороті більшість місця відведено зображенню бойового літака. Над ним значиться напис «Повітряні сили». Поруч ще один напис — «Збройних Сил України». Такі малюнки запропонували художники Володимир Таран, Олександр та Сергій Харуки. Над ескізом працював також скульптор Святослав Іваненко.

Вінницький дослідник історії армії, історик за фахом Максим Царенко звернув увагу на невдалий вибір моделі літака на монеті і написав про це на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Непублічний характер відбору проектів дизайну нових монет укотре зіграв злий жарт з Нацбанком України, — йдеться у повідомленні Царенка. — На монеті зображено літак, у якому можна впізнати винищувач Су-27 УБ. Відверто кажучи, це не найвдаліший вибір. Бо саме з літаками цієї моделі зафіксовано чимало неприємних ситуацій. Взяти хоча б страшну трагедію на Львівському аеродромі у Скнилові. Можна згадати авіакатастрофи у Миргороді у квітні 1992 року та біля села Уланів на Вінниччині у жовтні 2018-го. Уявіть, як ця монета сприйматиметься у Львові? У 2022-му виповниться 20 років від тієї жахливої катастрофи... Ніхто не сперечається, що масове карбування монет серії Збройних Сил України — справа потрібна. Однак їхній дизайн мав би гармонувати зі здоровим глуздом. У цьому разі, на мою думку, більш логічним було б зображення іншої моделі літака, наприклад, Су-25...» — наголошує історик.

Фото з сайту Нацбанку України.