Її заклик до жителів цих міст і всієї країни — вдуматися і зрозуміти посталу загрозу — спричинив легку паніку серед греків. У середу в країні за добу було зареєстровано 262 нові випадки COVID-19, що є рекордним показником від початку пандемії.

Порівняно з першою половиною минулого тижня кількість поміщених у реанімаційні відділення до нинішньої середи зросла майже вдвічі — з 13 до 24 осіб. І якщо раніше влада вважала, що переносниками вірусу є переважно закордонні туристи, то пані Пагоні спростувала цей міф. За її спостереженнями, це в основному молоді греки, котрі веселяться у нічних закладах, де ніхто не дотримується заходів безпеки. А потім вони заражають людей похилого віку в магазинах, на вулицях, у громадському транспорті. «Якщо молоді люди продовжать, як і раніше, бездумно розважатися, ситуація погіршуватиметься. Ми прийшли до зростання числа випадків заражень за один тиждень, що непокоїть і ясно говорить: не всі з нас усвідомили, що потрібно робити», — заявила вона.

Слова Матіни Пагоні підтвердив міністр охорони здоров’я Васіліс Кікіліас. Він повідомив, що середній вік людей, які заразилися коронавірусом у серпні, знизився до 36 років. «Це може статися з кожним, навіть якщо ви молоді й вважаєте себе невразливими», — попередив міністр.

У зв’язку із ситуацією уряд вирішив знову «закрутити гайки» і запровадив обмеження на роботу розважальних закладів. Кафетерії, бари, ресторани, таверни до 23 серпня працюватимуть з 7-ї ранку й до півночі, а всі нічні клуби та дискотеки мають повісити замки на вхідних дверях. У громадських місцях носіння захисних масок знову стало обов’язковим. Оголошено про припинення концертів і театральних вистав. Крім того, влада скасувала проведення з 5 по 13 вересня 85-го міжнародного ярмарку в Салоніках. До речі, раніше анонсувалося, що саме під час відкриття цього ярмарку прем’єр-міністр виступить із промовою і розповість, які заходи економічного й соціального характеру буде закладено до проекту бюджету на 2021 рік. Тепер, мабуть, Кіріакос Міцотакіс виступить із офіційною промовою перед вузьким колом чиновників.

І хоча вже ясно, що лише 10 відсотків заражень мають закордонне походження, влада запровадила нові обмеження для туристів, які прибувають до Греції літаками, пасажирськими суднами, автобусами й на особистому автотранспорті.

Надання офіційного документа про негативний тест на COVID-19, отриманого за 72 години до перетинання кордону, стало обов’язковим. Цей захід поширюється навіть на громадян Греції і осіб з посвідкою на проживання, які повертаються з туристичних поїздок і відряджень. При цьому тестування вони мають пройти не в самій Греції, а в тій країні, де перебували. А через КПП «Какавіа», на кордоні з Албанією, взагалі обмежили кількість тих, що в’їжджає. За день прикордонники можуть пропустити не більше 750 осіб.

Влада попередила, що це лише початок обмежень. Якщо кількість випадків COVID-19 зростатиме, то в країні можуть ще більше посилити заходи із захисту населення від зараження смертельним вірусом.