Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування схвалив відповідь на звернення ЦВК щодо призначення перших виборів депутатів райрад на 25 жовтня 2020 року. А також Міністерства розвитку громад та територій щодо надання роз’яснень окремих положень виборчого законодавства та законодавства у сфері місцевого самоврядування.

Нагадаємо, у своєму зверненні ЦВК просила розтлумачити, «який орган уповноважений звернутися до Центральної виборчої комісії в розумінні абзацу другого частини сьомої статті 194 Виборчого кодексу щодо призначення перших виборів депутатів районних рад. А також який орган уповноважений прийняти рішення про утворення районних рад у розумінні абзацу другого частини сьомої статті 194 Виборчого кодексу та чи прийнято на сьогодні рішення про утворення районних рад у зв’язку з прийняттям Постанови Верховної Ради від 17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів».

Як зауважили народні депутати під час засідання комітету, відповідно до Конституції представницькі органи місцевого самоврядування в Україні формуються жителями населених пунктів, районів і областей через механізм виборів депутатів відповідних рад, і прийняття рішень будь-яким суб’єктом владних повноважень про їх утворення Конституцією не передбачено.

Водночас частиною першою статті 38 Основного Закону, зокрема, передбачено, що громадяни мають право вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. А відповідно до частини другої статті 22 Конституції конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

«З метою забезпечення проведення місцевих виборів у 2020 році на новій територіальній основі Постановою Верховної Ради України № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів» (пунктом 5) було уповноважено Центральну виборчу комісію забезпечити формування виборчих округів та проведення місцевих виборів з урахуванням районів, утворених відповідно до цієї постанови.

При цьому, на підставі системного аналізу виборчого законодавства та враховуючи положення частини дев’ятої статті 194 Виборчого кодексу України, комітет дійшов висновку, що органом, уповноваженим вносити звернення до Центральної виборчої комісії щодо призначення перших виборів депутатів районних рад, є Міністерство розвитку громад та територій України, — наголосили народні депутати.

Тож, обговоривши порушені питання, комітет констатував, що відповідно до чинного законодавства Центральна виборча комісія має всі необхідні правові підстави для призначення перших виборів депутатів районних рад в Україні на новій територіальній основі.

Вл. інф.