У ньому взяли участь шість конкурсних проектів. Мешканці обласного центру та його гості можуть познайомитися з ними на виставлених на вулиці Лесі Українки стендах, а також на офіційному сайті міської ради.

Проекти передбачають знесення розташованих біля підніжжя замку електропідстанції та більшості споруд Центрального ринку, окрім двох павільйонів для продажу овочевої, молочної та м’ясної продукції (вони мають бути реконструйовані), озеленення прилеглої території, організацію під’їзду транспорту до фортечних мурів, облаштування прогулянкових доріжок і оглядових майданчиків, автостоянок.

У кожному з проектів є раціональне зерно, хоча всі вони потребують доопрацювання. Лучани сподіваються, що після завершення конкурсу замок стане відкритішим і доступнішим для огляду з різних ракурсів, а не лише із замкової площі. Вони також хочуть, щоб довколишня територія хоча б частково відповідала духу епохи, коли споруджувалася ця велична оборонна споруда столичного на той час Луцька, місця осідку великих литовських князів Свидригайла, Любарта, Вітовта.