Прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що нині працює оновлений сценарій зонування територій з різними рівнями обмежень. Такий підхід він назвав оптимальним, адже саме його нині рекомендує ВООЗ для використання в країнах з подібним рівнем захворюваності. «Сьогодні діють локальні обмеження осередків зі спалахами, ми відмовились від тотального карантину. І це найбільш дієвий механізм боротьби, але ніхто не скасовував відповідальність людей за своє життя і здоров’я, за життя і здоров’я своїх близьких», — сказав прем’єр і закликав українців до дотримання маскового режиму, соціальної дистанції, використання засобів дезінфекції та решти протиепідемічних заходів.

У цьому контексті Д. Шмигаль наголосив, що пріоритетне завдання уряду та місцевої влади на найближчі тижні — це якісно підготуватись до навчального року. Прем’єр дав доручення очільникам Міністерств охорони здоров’я та освіти провести напередодні та після 1 вересня перевірки шкіл і дитячих садочків на дотримання безпечних умов навчання на період карантину. «Дуже важливо все правильно зкомунікувати з місцевою владою, батьками. Важливо пояснити, де і які є загрози.

Там, де є проблеми — необхідно допомогти, щоб до 1 вересня все було готове», — сказав глава уряду, додавши, що в іншому разі прийматимуть кадрові рішення. «Безпека дітей, батьків і вчителів — головний пріоритет у цьому навчальному році», — наголосив він.

Крім безпеки освітнього процесу, уряд опікується й місцевими виборами. За словами прем’єра, вже надійшли звернення та пропозиції громадських організацій щодо забезпечення виборчих комісій необхідними засобами захисту. Тож глава уряду, звертаючись до МОЗ, попросив відпрацювати це питання, розробити рекомендації щодо безпечного проходження виборчого процесу. «Часу залишилось небагато, тож прошу не відкладати це питання і розробити відповідні протоколи, процедури, рекомендації та передати їх ЦВК та до місцевих виборчкомів», — сказав він.

Прем’єр-міністр повідомив також, що уряд ухвалить постанову з врегулювання механізмів фінансування ТВК для того, щоб спрямовані на вибори кошти використовувались ефективно. Крім того, на місця виділять субвенцію, щоб місцеві органи влади могли готуватися до виборів.

«Підготовка виборчого процесу йде повним ходом. Загалом на організацію та проведення волевиявлення буде виділено 2,3 млрд грн. Тому плануємо, що 25 жовтня відбудеться безпечний, прозорий виборчий процес для того, щоб люди отримали своїх представників на місцях», — зауважив Д. Шмигаль, назвавши вибори дуже важливим кроком на шляху до завершення реформи децентралізації. Адже ці перегони відбуватимуться на новій адмінтероснові: «Це практично завершальний етап, за ним залишаться лише зміни в Основний Закон, і децентралізація вважатиметься загалом завершеною, і ми перейдемо до роботи в умовах нової адміністративно-територіальної основи».

Окремо Прем’єр-міністр повідомив, що уряд, продовжуючи політику виходу з різного роду угод про співробітництво в рамках СНД, денонсує Угоду про радіонавігаційне забезпечення, та угоди, які стосуються цивільної авіації. Він нагадав, що Україна є частиною відповідних міжнародних та двосторонніх договорів у цих сферах, тому денонсація таких договорів з СНД — це передусім відповідь на порушення Росією норм міжнародного права та анексію наших територій. «Починаючи з 2014 року наша Державіаслужба винесла 107 тис. постанов про накладання штрафів на 14,5 млрд грн за те, що російські авіакомпанії літають над територією Криму. У такій ситуації про жодне співробітництво з країною агресором не може бути й мови», — констатував Д. Шмигаль.

Він також зауважив, що на виконання доручення Президента, уряд затвердить рішення про план святкування з нагоди Дня Державного прапора та Дня Незалежності. «Сподіваюсь, і уряд докладе для цього всіх зусиль, щоб свята пройшли безпечно та на належному рівні організації», — наголосив Прем’єр-міністр.