На місці одразу почали працювати ремонтні бригади та будівельна техніка. Їм вдалося стабілізувати схил, і наразі про відселення мешканців багатоповерхівки не йдеться.

Однак міська влада ретельно вивчає подію і хоче знайти винних, чиї дії призвели до аварії. Буде замовлене експертне обстеження стану ґрунтів на території будинку, де стався зсув, та поблизу сусідніх. Крім того міськрада ініціює перед ДАБІ спільне разом з іншими службами обстеження усіх будівництв з дозвільними документами, де є небезпека зсуву ґрунтів.

Як уже стало відомо, будинок був зданий в 2016 році, і рішення про його введення в експлуатацію приймала Державна архітектурно-будівельна інспекція. У міськраді припускають, що хтось із забудовників порушив будівельні норми. Зокрема встановлено, що у будинку немає підпірної стінки і дренажної системи.

Водночас буде перевірена і робота забудовника, що працює на сусідньому будівельному майданчику поряд із місцем зсуву, чи не могли призвести його дії до руйнацій. Підрядника вже зобов’язали провести роботи, які не допустять продовження зсуву.

За словами представників цієї забудовної компанії, така ситуація передбачалася ще на початку їхніх робіт, а тому внесли у свій проект облаштування підпірної стінки та зливових мереж для будинку, що опинився в зоні небезпеки, хоча це мав зробити його забудовник. Та зсув відбувся раніше, ніж було виконано все заплановане.

Наразі протиаварійні роботи тривають, та мешканцям нічого не загрожує.

Міська рада подає заяву про злочин до правоохоронних органів, для того щоб розслідувати ситуацію і визначити, хто призвів до її виникнення.

Фото надано автором.