«Для нас Білорусь — сусідня держава, з якою ми завжди прагнули і прагнемо дружніх відносин. Розуміємо емоційну перевантаженість колег з білоруського МЗС, але радимо не відкидати цінних дружніх порад. Досвід української Революції Гідності вчить саме того, що не слухати думку суспільства і порад друзів, а натомість торувати собі шлях вперед кийками — це шлях в нікуди. Ми щиро бажаємо Білорусі гідно пройти всі випробування, зміцнити свою незалежність і демократію», — так відреагувало МЗС України на різку реакцію зовнішньополітичного відомства Білорусі на слова Президента Володимира Зеленського, сказані в інтерв’ю Euronews.

Зокрема, Володимир Зеленський порадив Олександру Лукашенку не боятися повторних президентських виборів, і зауважив, що саме зараз доцільно їх провести.

«Давайте уявимо, що я впевнений в собі, я впевнений у виборі народу. Я — впевнена людина. Як можна всіх заспокоїти? Я б точно сказав: через місяць — нові вибори. Я йду. Ідіть, хто хоче. Міжнародні спостерігачі — я усіх би запросив, усіх. І сказав би народу Білорусі: будь ласка, вибирайте. І після такого результату не було б питань ні у кого», — цитує Зеленського Euronews. «Якби Олександр Григорович переміг, він би переміг. А якщо переміг би хтось інший, значить, хтось інший. Але все було б спокійно, без крові, чесно й увійшло б в історію», — додав Володимир Зеленський.

Натомість представник білоруського МЗС Анатолій Глаз різко відповів Президенту України, що Мінськ не потребує «вже заїжджених з усіх боків порад», повідомляє tut.by.

Тим часом у Білорусі тривають акції протестів проти визнання офіційних результатів президентських виборів та жорстокості силовиків. У неділю в Мінську відбувся наймасовіший за всю історію країни мітинг, який зібрав майже 100 тисяч осіб, повідомляє портал tut.by.