На знімку: (зліва направо) Олексій Петров, Михайло Лаба і Микола Дербак випускають на волю трьох канюків.

Загальновідомо: туристів приваблює не лише краса Карпат. Потрібно розвивати мережу автодоріг, осучаснювати інфраструктуру. Тоді галузь туризму матиме перспективу. Цим непростим питанням присвятив поїздку у Міжгірський район очільник Закарпаття.

Під час відвідин, зокрема, навчально-оздоровчої бази Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, що в селі Колочава, — голова Закарпатської ОДА Олексій Петров і народний депутат України Михайло Лаба у супроводі директора Національного природного парку «Синевир» Миколи Дербака ознайомилися з установою та оглянули корпус будівлі. Тут проходять практику студенти вишу.

За підтримки ректора вузу професора Віктора Андрущенка, відкриття у 2011 році науково-навчального центру «Синевир» стало знаковою подією для сіл Тереблянської долини. ННЦ налагодив та зміцнив зв’язки Верховини із популярним педагогічним вишем, відкрив дорогу десяткам юнаків і дівчат до здобуття освіти у столичному університеті.

— Створення подібного осередку на Закарпатті для проходження практичних робіт було необхідним і для драгоманівців, адже тут репрезентовані унікальні природні можливості для вивчення різноманітних дисциплін. Студенти знайомляться з нашим краєм, оздоровлюються і відпочивають, — каже співробітниця НПП «Синевир» Марія Шетеля.

За участю голови ОДА Олексія Петрова обговорили й першочергові питання щодо розвитку туристичної галузі в цих дивовижної краси місцях.

— У межах Національного природного парку «Синевир» зосереджені унікальні об’єкти, які привертають увагу туристів. Йдеться, передусім, про Синевирське озеро і Реабілітаційний центр бурих ведмедів, — констатує директор НПП «Синевир» Микола Дербак. — Нами розроблена ціла мережа туристичних маршрутів. Нацпарк докладає чималих зусиль для розвитку туризму, постійно удосконалюється рекреаційна інфраструктура туристичних зон. Великим плюсом стало оновлення доріг у Міжгірському районі. Тож зараз туристи з траси Київ — Чоп комфортно і легко можуть дістатися Синевирського озера або ж інших об’єктів парку.

Ще одним цікавим місцем став Реабілітаційний центр для хижих птахів «Сапсан», який знаходиться в урочищі Квасовець біля навчально-оздоровчої бази НПУ ім. М. П. Драгоманова.

Микола Дербак ознайомив Олексія Петрова і Михайла Лабу з функціонуванням центру, який споруджено спільними зусиллями НПП «Синевир» і Українського товариства охорони птахів. Основна місія установи — оздоровлення птахів, які зазнали фізичних травм і втратили основні життєві функції та інстинкти. У центрі вже пройшли реабілітацію 14 соколів, два яструби-перепелятники, три канюки, шість сов та дві ворони.

Під час знайомства з центром гості спільно з керівником парку випустили на волю трьох канюків, які успішно пройшли реабілітацію. Птахи потрапили до реабілітаційного центру із Ужгорода ще пташенятами і перебували тут майже три місяці.

Тепер вони на волі. Тоді ж гості випустили і малька форелі струмкової в притоку річки Теребля.

Очільник області і народний депутат України запевнили керівництво нацпарку, що підтримуватимуть усі починання цієї природоохоронної установи, сприятимуть розвитку рекреаційно-туристичного потенціалу, аби люди у цій глибинці мали роботу вдома.

Ужгород.

Фото Марії ШЕТЕЛІ.