Під час зустрічі комітету з Леонідом Кравчуком (крайній ліворуч).

Учора Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування зібрався на засідання, аби заслухати позицію голови Тристоронньої контактної групи Леоніда Кравчука й обговорити питання постанови щодо місцевих виборів.

Засідання відбувалось у закритому режимі, без преси. Про це напередодні повідомили у Фейсбуці представники комітету Віталій Безгін («СН») та Роман Лозинський («Голос»).

Нагадаємо, голова ТКГ Леонід Кравчук звернувся до Верховної Ради щодо зміни пункту 4 постанови про місцеві вибори.

«У нас є Мінські домовленості, які передбачають: спочатку вибори, а потім контроль над кордоном. Але у нас інша позиція і про це неодноразово заявляв Президент — спочатку має бути відновлено контроль над кордоном, лише потім можуть відбутись вибори на окупованих територіях. Це правильний підхід, і під час Нормандського формату Макрон та Меркель не заперечували проти цього, наголошуючи, що Мінські домовленості не висічені на камені, а тому їх можна модернізувати», — повідомив після завершення засідання представник комітету Олександр Качура («СН»).

«Чудово, що нарешті відбувся живий діалог, а не через реакції в ЗМІ. Сподіваємось, що це стане початком плідної співпраці. Окрема дяка за конструктивну позицію віце-прем’єр-міністру — міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексію Резнікову та іншим членам ТКГ. Верховна Рада ухвалює і буде ухвалювати акти, що відповідають винятково інтересам держави та її громадян, а також українському законодавству», — написав у Фейсбуці Віталій Безгін, додавши, що за підсумками обговорення на комітеті було досягнуто домовленість про створення міжкомітетської робочої групи щодо аналізу звернення Леоніда Кравчука.

До робочої групи, як повідомила представниця «Голосу» Інна Совсун, увійдуть представники трьох комітетів: з питань місцевого самоврядування, міжнародних відносин та національної безпеки.

Сам Леонід Кравчук у коментарі під стінами парламенту повідомив, що не ставить за мету, аби Верховна Рада внесла якісь зміни до постанови. «Я кажу: прошу вас розглянути моє звернення і визначити відповідність прийнятих у Мінську документів і у Верховній Раді», — сказав він.

Голова ТКГ підтвердив створення робочої групи, яка на основі закону та юридичних документів визначить законність чи незаконність виборів, щоб це був обґрунтований, серйозний документ.

Водночас Л. Кравчук зауважив, що передумов для одночасного проведення виборів 25 жовтня на всій території України, у т. ч. й на окупованій, немає. На запитання, що це за передумови, він повідомив: «Лише український уряд може гарантувати безпеку спостерігачів. Хто в уряді може підписати документ ОБСЄ про гарантію проведення виборів у регіоні, де ми не маємо жодного впливу».

Л. Кравчук сподівається, що робоча група встигне напрацювати підсумковий документ до початку засідання ТКГ у Мінську. «Тоді ми скажемо: йдеться про демократичний парламент України, а для того, щоб ухвалити рішення, він має всебічно проаналізувати і вивчити всі документи, закони та Конституцію України. Якщо вас не влаштовує, то пропонуйте щось інше. Принаймні для мене це буде підстава послатись на щось, я покажу відповідний документ», — сказав він.

Фото зі сторінки Віталія Безгіна у Фейсбуці.