На цьому також акцентують увагу технологи з Житомира Людмила Денисюк, Роман Данилко та Оксана Гринь (на знімку), які створили ТОВ «Спориш», що вже третій рік виробляє оздоровчі фіто-профілактичні напої.

Продукція цього поліського підприємства не належить до медичних засобів, але має профілактичну дію і може використовуватись без побічних ефектів.

Асортимент продукції безалкогольних пряно-ароматичних напоїв нараховує п’ять видів, до складу яких входить шипшина (основний продукт), доповнена екстрактами квіток ромашки, бузини, липи і стевії.

Плоди шипшини багаті, як відомо, на безліч корисних речовини. Це аскорбінова кислота, каротини, вітаміни В1, В2, РР1, К1, солі заліза, марганцю, фосфору, магнію, кальцію, флавоноїди, цукри, органічні кислоти тощо. Їхня дія значуща. Вони мають лікувально-профілактичні властивості й корисні за підвищеної втомлюваності, зниження працездатності, для укріплення імунітету і особливо особам, котрі працюють у несприятливих умовах, що негативно впливають на здоров’я. За різних перенавантажень.

Асортимент соків нараховує 14 видів. Основою є гарбузовий. До нього додаються сік з апельсинів, вишні, груші, малини, ожини, сливи, смородини, полуниць, порічок, яблук, журавлини та чорниць.

Активні компоненти цих рослин характеризуються корисними властивостями і складають вдалі композиції для наповнення життєвих сил і енергії, зберігаючи здоров’я людини в сучасному ритмі життя за складних екологічних умов. Вони значно знижують ризик захворювань різними недугами, в тому числі онкологічними.

Гарбузовий плід привертає увагу не лише своїм виглядом та смаком, а й користю. Його цінність зумовлена високим вмістом біологічно-активних, корисних для здоров’я людини речовин: цукор, калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь, цинк. До його хімічного складу входять також органічні кислоти та вітамін В6 і аскорбінова кислота. Хімічний склад гарбуза має значну цінність для організму людини, тож його продукцію радять для лікувального харчування. Сік та м’якоть — гарний сечогінний засіб.

Головний технолог ТОВ «Спориш» Людмила Денисюк зауважує, що шипшинові напої не мають жодних додаткових компонентів і виготовляються згідно з ДСТУ 4069, а гарбузові соки — за власними технічними умовами, і є високоякісними.

Виготовлення їх здійснюється традиційним методом, каже Людмила Миколаївна. Спочатку вони варяться, після чого розливаються в скляну тару за температурі 95 °С. Така технологія дає змогу не використовувати у виробництві продукції жодних консервантів, збільшити термін придатності до двох років.

Аналіз напоїв і соків проводять згідно з угодою з виробничим центром Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

— Постачальником шипшини, квітів ромашки, бузини та липи є заготівельник Олександр Чабан із Миколаївщини, гарбузів — Олександр Кондратюк із Житомирщини, а соків — ТОВ «Вітамін 2015» із Хмельницької області.

Продукцію товариства, каже головний технолог Людмила Денисюк, замовляють торговельні організації багатьох міст України: Києва, Житомира, Вінниці, Тернополя, Чернівців, Луцька, Запоріжжя і багатьох інших, а також магазини здорового харчування «Здорово», «Еко-лавка», Food Faktor та маркети «Полісся», «Продукт», «Малина», «Наш Край».

— Наш успіх, — наголошує головний технолог ТОВ «Спориш» Роман Данилко, — це налагоджена робота з підвищення ефективності виробництва і управління, спрямована на розв’язання виробничих проблем, створення атмосфери постійного творчого пошуку, розкріпаченої ініціативи всіх працівників з високим кваліфікаційним освітнім рівнем та подолання труднощів.

Володимир БІЛЕНКО, завідувач навчальної лабораторії лікарських рослин Національного університету біоресурсів і природокористування України, заслужений працівник сільського господарства України, академік.