У перші тижні нової сесії, яка розпочнеться першого вересня, Верховна Рада розгляне Постанову «Про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги» (№ 3447). Про це повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук (на знімку) під час участі у заході, присвяченому проблемам захисту українських вірян на території Криму.

«Росія вже шість років залякує українських священнослужителів та парафіян храмів, незаконно привласнила і розпоряджається майном кримської громади Православної церкви України. Те, що російська влада в Криму надіслала припис про «звільнення приміщень» Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі, який понад 20 років є релігійним центром єпархії ПЦУ — акт не лише цинізму, а й вияв «духовного тероризму», — наголосила народний депутат.

За її словами, через переслідування кількість церков та священнослужителів кримської релігійної громади ПЦУ скоротилася з 23 до 5, а кількість парафій, місій, братств, монастирів загалом — з 48 до 7.

«У зв’язку з цим, для нашого Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики було надзвичайно важливо виявити повну підтримку урядового проекту Постанови «Про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги», який створить для держави додаткові інструменти захисту вірян та майна релігійних громад, у тому числі на міжнародному рівні», — повідомила Є. Кравчук та констатувала: «Реагування на порушення з боку РФ — це наш обов’язок, і ми маємо вживати всіх можливих заходів, передбачених Конституцією та законами України, нормами міжнародного права, щодо захисту миру, безпеки, прав, свобод і законних інтересів наших вірян».

Вл. інф.