Ігор Дебрін, Дмитро Сластніков, Олександр Костина та Богдан Дацюк загинули п’ять років тому від розриву гранати, охороняючи громадський порядок під стінами парламенту.

Участь у поминальних заходах узяли Голова Верховної Ради Дмитро Разумков та його Перший заступник Руслан Стефанчук, народні депутати з різних фракцій, а також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, командувач Національної гвардії України — генерал-полковник Микола Балан, батьки загиблих воїнів та гвардійці. Поминальну панахиду за загиблими воїнами відслужили капелани військових частин Київського гарнізону. А присутні вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання.

«Сьогодні минає п’ята річниця з того часу, як було скоєно ганебний терористичний акт, який відбувся під стінами законодавчого органу нашої держави. Трагічно, що загинули четверо молодих хлопців, які віддали своє життя не на сході, де триває війна, а в центрі нашої держави, на мирних вулицях, на одній із головних площ нашої держави. Дуже важко про це говорити. Ми поспілкувалися з рідними, ситуація досі не зрушила з місця. Одна особа, яка звинувачується в тих подіях, нині перебуває на волі, інша, як кажуть родичі, всіляко затягує цей процес. Вироку суду й досі немає. Хотілося б, щоб суд нарешті визначився і дав оцінку подіям, які відбулися в центрі столиці п’ять років тому», — сказав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Присутні поклали квіти до пам’ятної дошки, розміщеної на будівлі Верховної Ради. Цивільні — схиливши голови, ставши на коліно, військові — віддаючи честь. Завершився захід урочистим маршем під звуки духового оркестру.

Після цього Голова Верховної Ради провів короткий брифінг під час якого відповів на запитання журналістів. Він, зокрема, прокоментував створення в парламенті міжкомітетської робочої групи з напрацювання відповіді на звернення голови ТКГ Леоніда Кравчука про можливість проведення виборів в ОРДЛО. «Робоча група, — зауважив Д. Разумков, — має напівформальний характер. Бо будь-які постанови, законопроекти або інші нормативні документи, які розглядає Верховна Рада, напрацьовуються в рамках роботи комітетів. Була ініціатива Л. Кравчука, вона була відправлена на комітет, засідання комітету відбулось у розширеному складі та за участі представників Офісу Президента, Кабміну. Але станом на сьогодні жодних нормативних позицій від суб’єктів законодавчої ініціативи до Верховної Ради не надходило. Я маю на увазі постанову про зміну постанови».

«Якщо ми говоримо про вибори на території нашої держави, то умови, які були заявлені, — це вільне волевиявлення, вільний доступ, рівні права, вибори за українським законодавством. І якщо ми говоримо про вибори саме за українським законодавством, то оголошення виборів на території України Верховна Рада повинна зробити не пізніш як за 90 днів до їх початку. Станом на сьогодні цей процес уже розпочався, і я не знаю, як можна трактувати будь-які зміни до цієї постанови. Це може призвести до того, що під загрозу будуть поставлені вибори на всій території нашої держави», — додав глава парламенту.

На уточнююче запитання щодо можливості оголошення повної амністії, про що нещодавно заявив заступник голови ТКГ Вітольд Фокін, Д. Разумков відповів: «Є військові злочини, які в жодній державі світу не підлягають амністії. Це реалії, з якими стикався світ уже багато разів. Думаю, що Україна тут навряд чи зможе піти якимось окремим шляхом».