Про це він повідомив в ефірі одного з телеканалів.

«Це не вплине на інфляцію, тому що в останній місяць і так була дефляція», — запевнив міністр і додав, що з огляду на стабільний курс гривні, підвищення мінімальної зарплати поліпшить купівельну спроможність найбільш незахищених категорій громадян, дасть змогу детінізувати зарплатний фонд, збалансувати мінімалку і споживчий попит, вплине на «розігрів економіки». А ще міністр також сподівається на позитивну економічну динаміку до кінця року.

Не знаємо, що саме мав на думці чиновник, кажучи про «розігрів економіки», але бачимо явно, ціни вже у серпні поповзли вгору. І справді, чого чекати? Отож, констатуємо: зросли ціни на м’ясо та ковбасні вироби, але будемо об’єктивними — подешевшали овочі борщового набору і деякі крупи.

Дані моніторингу цін аграрного департаменту Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України свідчать, зокрема, що в серпні подорожчали: яловичина на 12% — до 88,29 грн/кг, свинина — на 3%, до 81,65 грн/кг, ковбаса вищого сорту — на 4%, до 102,97 грн/кг, молочні продукти: вершкове масло і сир — на 8%, сметана — на 9%, молоко — на 5%.

А от цибуля минулого місяця подешевшала на 15% порівняно з серпнем 2019 року і на 8% — порівняно з минулим липнем — до 7,50 грн/кг.

Капуста подешевшала на 17% в річному вираженні та на 13% порівняно з липнем — до 5,42 грн/кг, картопля — на 6% (-4% порівняно з липнем) до 11 грн/кг, буряк — на 12%, але порівняно з липнем подорожчала на 8% — до 6,43 грн/кг.

Серед круп за рік найбільше подешевшало пшоно — на 21%, до 12,77 грн/кг, подешевшали кукурудзяна (на 3%) і ячмінна (на 1%) крупи.

Водночас гречка б’є рекорд: у серпні 2020 року коштувала у 2,4 разу більше, ніж роком раніше. Залишається порадіти, що минулого місяця в Україні відчутно подешевшав борщовий набір.

Тим часом українські АЗС протягом останнього тижня, від 21 до 28 серпня, продовжили піднімати вартість бензину та дизельного пального.

За інформацією інтернет-порталу Enkorr, що висвітлює роботу енергетичного ринку України,  із посиланням на дані щоденного моніторингу роздрібного ринку нафтопродуктів, ціна на ці види пального збільшилася.

Так, мережа АЗС Shell підвищила ціни на бензин марки А-95 і дизельне паливо на 47 коп./л, до 25,45 грн/л і 24,45 грн/л відповідно. «Двійка» на станціях цієї мережі подорожчала на 21 коп./л, до 23,69 грн/л.

На станціях столичної KLO ціни на бензини зросли на 30 коп./л: А-92 — до 22,79 грн/л, А-95 — до 23,79 грн/л. Усі види пального в мережі «Паралель» подорожчали на 50 коп./л. Такі мережі, як BVS і Motto, підвищили ціни в регіонах на 10—20 коп./л.

А що там говорили пан міністр фінансів Сергій Марченко про сподівання на позитивну економічну динаміку до кінця року?

Підсумовував Віктор БОНДАР.