Найпомітнішими серед них стали хвилина мовчання, покладання квітів до місць вічного спочинку полеглих земляків-учасників АТО/ООС на центральному міському цвинтарі й урочистості біля пам’ятного знака в парку Котляревського. Кульмінацією останніх було спецпогашення поштової марки, присвяченої ще одному полеглому землякові — Герою України Андрію Конопльову.

Його рідні, друзі, побратими, керівники області та міста, представники ветеранських організацій, небайдужі полтавці згадували про те, як Андрій став на захист України від терористів і загарбників ще 2014-го. В зоні проведення АТО служив у складі 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади.

Масований наступ на взводний опорний пункт наших бійців біля села Нікішиного, що на Дебальцівському плацдармі, російські найманці розпочали 23 січня 2015 року. При цьому їх підтримували танки й артилерія. Андрій Конопльов першим помітив ворожі панцерники, що відкрили вогонь, й одразу вступив у бій. Із гранатомета він знищив один танк, підбив другий, але той встиг випустити снаряд — унаслідок прямого влучання воїн поліг смертю хоробрих... Натхненні його звитягою гірські піхотинці відбили наступ ворога.

Майже через чотири роки після того бою — 12 грудня 2018-го — Андрію Конопльову посмертно, за наполяганням його побратимів, було присвоєно звання Героя України.

Спецпогашення випущеної «Укрпоштою» за ініціативою Полтавської ОДА поштової марки із зображенням Героя доручили виконати (на знімку зліва направо) секретареві міськради Олександру Шамоті, заступнику голови ОДА Катерині Рижеченко, дружині Героя Галині Конопльовій, молодшому сину Олексію, другу прапорщику Роману Потинкову, ще одному учаснику АТО Віталію Турпітьку та заступнику директора Полтавської дирекції «Укрпошти» Людмилі Сушко.

Фото з сайту Полтавської ОДА.