На 32 срібні монети, викарбувані наприкінці Х — на початку ХІ століття, натрапив місцевий мешканець Сергій Комар, котрий поїхав ловити рибу на річку Случ і дорогою вирішив набрати на закинутому кар’єрі трохи піску для дрібного ремонту.

Сергій одразу зв’язався з науковцями і висловив готовність передати знайдений скарб державі. Наступного дня на місце знахідки виїхала група археологів на чолі з керівником Житомирської археологічної експедиції Андрієм Петраускасом, які знайшли ще шість монет під час професійних розкопок.

Як зазначають фахівці, на 32 срібниках Городницького скарбу зображений тризуб Володимира Великого; такі монети карбували з кінця Х століття до смерті князя у 1015 році. На інших шести — нанесений двозуб Святополка Ярополковича; їх могли викарбувати у період з 1015-го до 1019-го. За словами історика Олександра Алфьорова, Городницький скарб є унікальною для України знахідкою, аналогічній якій історія не знала майже півтора сторіччя.

Як повідомив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, срібники передали до Житомирського обласного краєзнавчого музею, де вони перебуватимуть під ретельною охороною. Зазначається, що монети потребують негайного втручання реставраторів та консервації.