На знімку: Під час засідання.

На знімку: Микола Величкович.

Ранкове засідання 1 вересня

На урочистому відкритті нової сесії парламенту були присутні члени Кабінету Міністрів України та посадові особи, яких призначає і звільняє Верховна Рада, керівники іноземних дипломатичних представництв. У сесійній залі зареєструвалися 299 народних депутатів. Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков оголосив четверту сесію парламенту відкритою. У виконанні Національного академічного народного хору імені Г. Верьовки пролунав Державний гімн України.

Глава парламенту привітав педагогів, учнів, студентів, батьків з Днем знань. «Все, що ми робимо у цій залі — ми робимо для дітей», — сказав він, закликавши народних обранців керуватися цим і в своїй роботі.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков у своєму виступі з нагоди відкриття нової сесії назвав серед головних викликів нового політичного сезону — боротьбу з пандемією коронавірусу, світову економічну кризу та схвалення Державного бюджету на 2021 рік, місцеві вибори.

Вітаючи народних депутатів із роком спільної роботи, Дмитро Разумков відзначив, що це був непростий рік для нас всіх. «І я впевнений, що багато викликів буде і в подальшому, — сказав він. — Однак ми його пройшли разом, зробивши багато правильних речей, хоча були і помилки. Але перед нами стоятимуть важливі питання і в подальшому».

Очільник парламенту висловив сподівання, що ухвалення бюджету на наступний рік відбудеться вчасно, і державницькі позиції переважатимуть над політичними. «Дуже сподіваюся, що і ми, і уряд зробимо все залежне від нас, щоб бюджет було схвалено вчасно, щоб держава увійшла в новий рік з гідним кошторисом, — зауважив Дмитро Разумков. — Для цього необхідно долучити не лише профільний, а й всі парламентські комітети. Верховна Рада завжди була, є і буде політичним органом і завжди при прийнятті рішень буде політичний аспект. Але мені дуже хотілося б, щоб навіть під час виборчої кампанії всі добре розуміли — вибори проходять, а повага людей буде залишатися або не буде залишатися з нами. Політика — це правильно, важливо, рейтинги — це важливо, але державницька позиція повинна превалювати». При цьому глава парламенту наголосив, що за період попередніх сесій парламент довів, що вміє і може працювати, особливо у роботі над бюджетом нинішнього року, законами для боротьби з пандемією. Нинішній парламент зміг майже 150 законів прийняти конституційною більшістю.

«Ми протягом минулого року нашої роботи довели, що парламент України може і вміє працювати», — наголосив Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради зазначив, що перед парламентом ще буде багато завдань і згідно з Планом законодавчих робіт, який було затверджено Верховною Радою України на минулій сесії. «Ми зробимо все максимально можливе для того, щоб все це розглянути і, по можливості, ухвалити», — додав Дмитро Разумков.

Глава парламенту закликав народних обранців об’єднатися навколо ціннісних речей і спільно працювати на користь української держави. «Щоб ми могли довести разом з усією Верховною Радою собі і українському народу, що в державі є сильні, потужні, надійні інституції, головною з яких, згідно з Конституцією, є Верховна Рада України, — сказав Дмитро Разумков. — І я впевнений, що щоденною нашою роботою, плідною роботою в комітетах і в залі, ми зможемо довести, що інститут парламентаризму дієздатний, вміє швидко реагувати на виклики і працює виключно в інтересах держави».

323 голосами парламент ухвалив такий графік роботи у зв’язку з карантином: у вівторок та четвер працювати з 10-ї до 15-ї години з перервою з 12.00 до 12.30, у середу та п’ятницю — з 10-ї до 14-ї години, у п’ятницю о 10-й годині — «Година запитань до уряду», а з 13-ї години — «Різне». Опісля пленарних засідань депутати працюватимуть ще і в парламентських комітетах.

Схвалено постанову про порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (№ 3050а). Фракції «Батьківщина» та «Опозиційна платформа — За життя» заявили, що не голосуватимуть за законопроект, оскільки до порядку денного не включено їхні законопроекти.

Депутати розглянули за скороченою процедурою два альтернативні проекти закону про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо забезпечення оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки (№ 3819 і 3819-1). Авторка першого законопроекту Оксана Дмитрієва («Слуга народу») зауважила, що за даними Національної академії медичних наук, 80% випускників шкіл мають хронічні захворювання, цю картину підсилює ще й пандемія. Тоді як за кошти держбюджету проходять оздоровлення лише 1% дітей, у 2019 році за рахунок держави було оздоровлено лише 22 тисячі дітей. Законопроектом пропонується надати можливість оздоровитися у дитячих таборах у Карпатах та на узбережжі Чорного і Азовського морів дітям пільгових категорій, які потребують особливої уваги — сиротам, із малозабезпечених та багатодітних родин, з інвалідністю. Кошти пропонується виділити за рахунок збільшення надходжень від ПДВ.

Наталія Королевська (фракція «ОПЗЖ»), представляючи альтернативний законопроект, виступила із вимогою до уряду прозвітувати про використання коштів з коронавірусного фонду та підготовки до нового навчального року в умовах карантину.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Леся Забуранна («Слуга народу») назвала першу законодавчу пропозицію збалансованою щодо доходів і витрат держбюджету. Профільний комітет рекомендував ухвалити за основу та в цілому перший законопроект із урахуванням пропозицій комітету. На оздоровлення пільгової категорії дітей передбачається виділити з держбюджету 180 000 тис. грн. Закупівлю відповідних послуг передбачається проводити в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України відповідно до вимог Закону «Про публічні закупівлі». Зрештою, 339 голосами законопроект № 3819 схвалено у першому читанні, а в цілому — 325 «за».

Парламент також ухвалив у першому читанні ще один законопроект, спрямований на захист дітей, — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність (№ 3594) — 340 «за». Профільному комітету доручено скоротити наполовину строки підготовки законопроекту до другого читання. Альтернативний проект представила народний депутат Н. Королевська.

За словами заступника міністра соціальної політики Бориса Лебедцова, проектом пропонується внести зміни до Сімейного кодексу України і Закону «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», які дадуть змогу дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування, які мають інвалідність, проживати та виховуватись у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу до 23-річного віку незалежно від того, чи навчаються вони у закладах освіти. Адже нині така норма діє до досягнення повноліття або до завершення навчання у закладах профтехосвіти та вишах.

У другому читанні та в цілому схвалено зміни до Закону «Про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку» (№ 2098) — 276 «за».

У першому читанні схвалено проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» щодо розширення кола суб’єктів надання готельних послуг» (№ 2673). Співавтор законопроекту Ігор Фріс («Слуга народу») розповів, що пропонується викласти у новій редакції поняття «готель», «готельна послуга», «аналогічні засоби розміщення», замінивши, зокрема, слово «підприємство» на «суб’єкт господарювання», що розширить коло суб’єктів надання готельних послуг ще й ФОПами.

У першому читанні також схвалено проекти законів: «Про внесення зміни до статті 268 Податкового кодексу України»    (№ 3103), метою якого є звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб, які фактично проживають у готелях чи інших подібних закладах; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій» (№ 3526); «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо ефективної реалізації державної політики у сфері фізичної культури і спорту» (№ 3075).

Із виступІв уповноважених представникІв депутатських фракцІй І груп

Олександр ДУБІНСЬКИЙ, фракція «Слуга народу»:

— Свій виступ хочу присвятити рішенню Конституційного Суду, який визнав указ про призначення голови НАБУ Артема Ситника неконституційним. Але замість того, щоб припинити свою роботу в якості директора НАБУ, бо Ситник уже не має таких повноважень і не може заходити у власний кабінет, користуватися спецзв’язком чи автомобілем або претендувати на зарплату, ми стали свідками фактично конституційного перевороту. Коли всупереч Конституції і рішенню КС пан Ситник привласнив повноваження керівника правоохоронного органу і продовжує виконувати обов’язки директора НАБУ. Я звертаюся з цього приводу до керівників Державного бюро розслідувань, Генпрокуратури щодо відкриття кримінального провадження стосовно привласнення владних повноважень паном Ситником та через захоплення державної влади. А також до Президента щодо його негайної реакції на такі дії з боку пана Ситника.

Тарас БАТЕНКО, група «За майбутнє»:

— Багато хто сьогодні бачив в очах дітей, яких відправляли до школи, невимовну іскру радості. Але очевидно, що з першого вересня ми всі живемо в нових реаліях, до яких привчаємо і себе, і школярів. Але не забуваймо, що реальність ми створюємо самі. Все, що ми робимо, ми робимо для дітей і нашого майбутнього. Тому депутатська група партії «За майбутнє» закликає парламент невідкладно розглянути запропонований нами законопроект № 3036-а про захист в умовах коронакризи — страхування всіх освітян, технічного персоналу від дитячого садка і до вишів. І у такий спосіб врятувати наше освітнє, гуманітарне середовище, наше майбутнє.

Наталія ПІПА, фракція «Голос»:

— Хочу запропонувати постанову та законопроект, які об’єднають увесь зал. Думаю, кожен пам’ятає свій «перший раз у перший клас». Але цього року маємо перше вересня з рівнем неспокою, якого не було останні 70 років. Ми, як парламентарії, маємо зробити все, щоб наші діти і вчителі не потрапляли в лікарні, а могли спокійно вчитися. Скільки ж коштів на сьогодні виділила держава з коронавірусного фонду для чотирьох мільйонів школярів? Відповідь вас здивує — нуль гривень! Усі заходи з безпеки через коронавірусну пандемію лягли на плечі місцевих бюджетів. Але місцеві бюджети бувають різні — десь 20 дітей, а десь — понад дві тисячі лише в одній школі. «Голос» написав звернення і готує постанову і законопроект про зміну бюджету, щоб у коронавірусному фонді знайшлися гроші на найбільш необхідне — наших дітей.

Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:

— Перше вересня цього року стартувало з відібраними грошима в освіти. Нам би сьогодні потрібно було розпочати свою роботу з того, що повернути борги освіті. Це було б дуже символічно. Думаю, що друга тема, яка дає відповідь на запитання, де взяти гроші на освіту, — це зупинити законопроект, де п’ять мільярдів гривень державної гарантії віддається одній компанії. Думаю, це безпрецедентний процес. Держава з цим гралася на початку 1990-х та 2000-х років, коли державні гарантії роздавалися на мільярди, десятки мільярдів гривень. Колеги, подивіться статистику, скільки повернуто з цих грошей і де нині ці горе-керівники тих державних підприємств, які «відмили» ці кошти і не повернули державі жодної копійки, — переховуються за кордоном. Ми й далі продовжуємо цю практику? «Батьківщина» не голосуватиме за такі законопроекти!

Юрій БОЙКО, «Опозиційна платформа — За життя»:

— Ми бачимо різке зростання загрози втрати нашої державності та демократії. Передусім це стосується намагань Офісу Президента заборонити проведення виборів у мирних, контрольованих Україною містах та селах Донецької та Луганської областей. Ми будемо боротися, щоб люди могли обрати місцеву владу. Водночас триває наступ на права російськомовних громадян. Втілення закону про освіту позбавляє багатьох людей права вчитися рідною мовою. Наша фракція подала позов до суду, щоб обстояти ці права. Ми спостерігаємо розгул націонал-радикалів. Наполягаємо на зміні соціально-економічної політики в державі. Наша фракція повністю підтримує перемир’я на Донбасі. Розглядаємо його як перший крок до відновлення територіальної цілісності нашої держави.

Олег КУЛІНІЧ, група «Довіра»:

— Люди очікують позитивних змін і роботи Верховної Ради. Пандемія коронавірусу залишається проблемою номер один. Від карантинних заходів найбільше постраждали освіта, медицина та малий і середній бізнес. Закрито майже 700 тисяч підприємств, статус безробітних отримали 432 тисячі осіб, а це на 70 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року. Ми очікуємо від уряду дій, які дозволять працювати бізнесу в таких складних умовах. У нових і складних умовах проходитиме цей навчальний рік. Хто перевіряв заклади освіти на наявність всього необхідного? Усе треба було організувати не за тиждень до початку навчального року. Необхідно, щоб виконувалася постанова Кабміну, яка стосується доплат медичним працівникам.

Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ, фракція «Європейська солідарність»:

— Наша країна в трьох кризах. Передусім це морально-етична криза нинішньої влади — коли створюється фонд боротьби з COVID-19, а після цього більша частина його коштів перенаправляється на «Велике будівництво», бо наближаються місцеві вибори. Це коли в освіти відбирають 5 мільярдів гривень, а потім місцевій владі доводиться забезпечувати заклади антисептиками та масками тощо. Наша фракція реєструє проект про повернення коштів на освіту. Друга криза — економічна. Невиконання бюджетів почалося задовго до пандемії. Маємо також зовнішньополітичну кризу. Країна двох Майданів нині неспроможна заявити чітку позицію щодо нелегітимності обрання Лукашенка і підтримати білоруське суспільство.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.