Учасники зібрання також підтримали рішення йти на місцеві вибори 25 жовтня.

Працювати так, щоб не соромно було дивитися виборцям в очі. Таку пораду кандидатам на посади очільників міст дав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков. «Хочу побажати всім нам в осінньому сезоні, щоб вистачило сил, наснаги, натхнення, бажання і головне — совісті. Совісті в тих обіцянках, які ми даємо, і які повинні виконати. Ті, хто йтиме нині до людей і пропонуватиме себе у ролі представників місцевої влади, повинні пам’ятати, що завтра потрібно буде виходити на вулицю та дивитися людям в очі», — сказав він.

Присутній на заході Президент Володимир Зеленський назвав роботу парламенту ефективною. «Верховна Рада протягом останнього року багато зробила, і саме парламентська монобільшість стала драйвером знакових, історичних для України рішень», — наголосив глава держави. Він нагадав свої слова, сказані в перший день роботи Верховної Ради дев’ятого скликання, про те, що в історію вона ввійде або як така, що зробила найбільше, або як така, що проіснувала найменше. «Чи можна сказати, що ви вже пройшли перший шлях? Поки що ні. Але ключове, мені здається, слово «поки що». Чи можна сказати, що ви рухаєтесь до другого сценарію? Поки що теж ні. Але ключове слово «поки що», — зазначив Володимир Зеленський. За його словами, така ситуація дає змогу народним депутатам і представникам інших гілок влади бути в тонусі.

«Ми двічі сформували уряд одноосібно — без торгів за крісла та не продавали жодного портфеля, — наголосив В. Зеленський. — Ми прийняли державний бюджет вчасно, не до п’ятої ранку й без урахування різних політичних «хотєлок». Серед важливих рішень, ухвалених завдяки представникам «Слуги народу» в парламенті, Президент назвав, зокрема, скасування депутатської недоторканності, ухвалення закону про імпічмент Президента, вдосконалення Виборчого кодексу з ліквідацією мажоритарної системи, а також початок земельної реформи, яка зробить українців господарями своєї землі.

Попереду у законотворців, за словами очільника країни, — податкова реформа, амністія капіталів, судова та правоохоронна реформи, якісна медицина та освіта, а також якісний рівень життя. Окремо Володимир Зеленський уточнив, що один із важливих пунктів програми, який належить виконати, — забезпечення українців правом на народовладдя через референдум. Перший закон, необхідний для цього, готовий, і вже найближчим часом його розгляне український парламент.

А голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко акцентував на тому, що українці мають отримати місцеву владу, близьку до людей, яка турбуватиметься про їхній комфорт. Владу, яку громада зможе контролювати щодня і щохвилини. «Саме тому ми йдемо на місцеві вибори», — підкреслив він. «Українці гідні отримати владу, підзвітну й підконтрольну не олігархам, не місцевим кланам, а територіальній громаді, інтересам усіх її мешканців. Ми створили для цього всі законодавчі умови. Тепер настав час втілення реформ у реальне життя», — сказав О. Корнієнко.

Вл. інф.