Анастасія Радіна, Павло Фролов.


|Михайло Радуцький, Павло Сушко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання, повідомивши, що в залі зареєструвалися 279 народних депутатів. Перейшовши до розгляду питань порядку денного, парламентарії розглянули та відхилили проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення окремих виборчих процедур, № 3971).

Заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко, котра представляла документ як один з його авторів та член профільного комітету, наголосила, що це дуже нагальний та необхідний законопроект.

Усі суб’єкти виборчого процесу з нетерпінням чекають на його ухвалення», — зазначила вона та повідомила, що пропоновані зміни спрямовані на уточнення і узгодження окремих приписів законодавства, усунення прогалин, що стосуються повноважень Центральної виборчої комісії щодо зміни меж та місцезнаходження дільничних виборчих комісій, розгляду виборчими комісіями скарг, надісланих засобами електронної пошти, порядку передачі виборчих бюлетенів дільничним виборчим комісіям, переліку відомостей про кандидатів, який обов’язково має бути внесений до інформаційних плакатів та інформаційних буклетів, порядку утворення дільничних виборчих комісій під час проведення повторного голосування у разі дострокового припинення повноважень усього складу виборчої комісії.

Комітет також підтримав пропозиції щодо спрощення процедури реєстрації офіційних спостерігачів від громадських організацій, забезпечення належної охорони громадського порядку та громадської безпеки під час виборчого процесу, оптимізації процесу охорони приміщень виборчих комісій органами Національної поліції України та Національної гвардії України, спрощення порядку фінансування виборчих фондів кандидатів у депутати на місцевих виборах та кандидатів на посаду сільських, селищних, міських голів, висунутих обласною організацією політичної партії, уточнення порядку утворення дільничних виборчих комісій на місцевих виборах.

«За наслідками всебічного обговорення рекомендуємо ухвалити законопроект щодо уточнення окремих виборчих процедур за основу та в цілому із пропозиціями комітету», — зазначила Аліна Загоруйко та підкреслила, що далі це питання відкладати не можна, бо уже 5 вересня стартує виборчий процес.

Під час обговорення Сергій Соболєв («Батьківщина») підтримав внесення змін, які врегульовують питання участі кандидатів у виборах до різних рівнів рад чи оплату передвиборної кампанії з єдиного виборчого фонду. Водночас він висловив здивування, що під час розгляду цього законопроекту на комітеті до нього намагалися включити норму щодо можливості проведення у день виборів якихось опитувань. «Фактично йдеться про проведення псевдореферендумів, які дозволять маніпулювати громадською свідомістю», — сказав С. Соболєв.

Роман Лозинський («Голос») назвав неправильним вносити зміни до виборчого законодавства за два дня до старту виборчої кампанії.

Руслан Князевич («Європейська солідарність») звернув увагу, що фундаментальні зміни до виборчого законодавства ухвалювалися лише місяць тому та висловив думку, що поява нинішнього законопроекту спричинена тим, що тоді більшість не врахувала низку слушних поправок.

Нестор Шуфрич («ОПЗЖ») заявив, що фракція була готова підтримати цей законопроект, однак через те, що на частині території Донбасу вибори не відбудуться, за жодні зміни до виборчого законодавства не голосуватиме.

Ігор Гузь («За майбутнє») також висловився проти проведення у день виборів будь-яких опитувань, оскільки ніхто чітко не може сказати, якою є їхня справжня мета.

Під час голосування більшість народних депутатів не підтримали пропозицію ані про ухвалення законопроекту № 3971 у першому читанні, ані про направлення його на доопрацювання, тож законопроект було відхилено.

Також парламентарії відхилили проект постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 25 серпня 2020 року щодо прийняття Закону «Про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником та Національним банком України як Агентом Позичальника та Європейським Союзом як Кредитором» (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу в сумі до 1 мільярда 200 мільйонів євро,      № 0063-П).

Народні депутати внесли зміни до календарного плану проведення четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання щодо роботи у вересні—жовтні 2020 року: 28 вересня відбудеться засідання Погоджувальної ради, 29 вересня — 2 жовтня — пленарні засідання та робота в комітетах, а тиждень з 19 по 23 жовтня — робота з виборцями.

Парламентарії 280 голосами підтримали проект постанови про звільнення члена Рахункової палати Олександра Яременка.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про Бюро економічної безпеки (3087-Д). Ярослав Железняк, який представляв законопроект № 3087, наголосив, що це документ про те, щоб позбавити усіх силовиків можливості тиснути на бізнес, прибравши з цього поля Національну поліцію, СБУ, податкову міліцію, ДБР та прокуратуру. «Замість цього ми пропонуємо утворити один аналітичний орган, який мовою цифр, а не мовою сили контролюватиме, щоб бізнес дотримувався законодавства», — сказав Я. Железняк.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, який представляв доопрацьований законопроект № 3087-Д, зазначив, що створення Бюро економічної безпеки України — це вимога бізнесу, який стомився від тиску податкової міліції, Міністерства внутрішніх справ та СБУ, що здійснюють цей тиск «в порядку черги чи одночасно». Д. Гетманцев також нагадав, що створення Бюро економічної безпеки -це обіцянка Президента та фракції «Слуга народу», інших політичних сил, які обіцяли бізнесу створити незалежний та єдиний орган з розслідування економічних злочинів. «Це орган, що замінить податкову міліцію, яку ми плануємо ліквідувати до кінця року, орган, який замінить департамент СБУ з розслідування економічних злочинів. Ми з вами припинимо вакханалію та «годування» різних державних органів за рахунок бізнесу і зробимо цей орган справді незалежним», — зазначив голова комітету.
245 народних депутатів підтримали ухвалення законопроекту  № 3087-Д з урахуванням пропозиції комітету щодо закріплення за Кабінетом Міністрів повноважень з утворення та підпорядкування Бюро економічної безпеки України.

Також у першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо захисту прав та інтересів дитини у разі затримання або тримання під вартою її батьків, № 3603).

У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (щодо автомобільних доріг загального користування та відновлення аварійних мостових споруд, № 3991) та проголосували за скорочення терміну його підготовки до другого читання.
Верховна Рада відправила у комітет на доопрацювання законопроект про внесення змін до Закону «Про державну службу» (щодо кандидатського резерву, із пропозиціями Президента,№ 3491).

Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук зазначив, що ухвалений парламентом закон про внесення змін до Закону «Про державну службу» (щодо кандидатського резерву) не був підписаний главою держави, оскільки документ передбачає істотну зміну умов контрактів осіб, яких було призначено на вакантні посади державної служби на період дії карантину, а саме, скорочення строку дії таких контрактів до двох місяців із дня набрання чинності законом. «У пропозиціях Президента наголошується, що це не узгоджується із частиною першою статті 8 Конституції, яка визначає, що в Україні визнається та діє принцип верховенства права. При цьому Конституційний Суд неодноразово наголошував, що складовими принципу верховенства права є правова визначеність та передбачуваність», — сказав Р. Стефанчук та повідомив, що Президент пропонує відновити граничні строки дії контрактів осіб, яких було призначено на посади державної служби на період дії карантину, надати особам, яких було призначено на посади державної служби на період карантину, право на призначення чи переведення на рівнозначні чи нижчі вакантні посади. Крім того, глава держави вважає вкрай важливим посилення складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби та дотримання принципу стабільності в роботі державних службовців категорії «А».

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко повідомив, що комітет рекомендує Верховній Раді підтримати всі пропозиції

Президента та ухвалити законопроект в цілому. Однак під час голосування народні депутати підтримали лише одну із п’яти пропозицій глави держави та, зрештою, не знайшовши голосів для ухвалення законопроекту, відправили його до профільного комітету на доопрацювання.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроекти: про внесення змін до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» (щодо уточнення деяких положень,  № 0898); про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом, № 3659); про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо удосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом, № 3301). У першому читанні схвалено президентські законопроекти про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями (№ 3761) та про внесення зміни до розділу XXІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу Україн  (№ 3762).

А от для підтримки проекту постанови про визначення представників Верховної Ради до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (№ 3898) достатньо голосів не знайшлося — «за» проголосував тільки 221 народний депутат.

На початку засідання із заявою виступив Юрій Бойко («ОПЗЖ»), який назвав злочином заборону ЦВК проводити вибори на деяких контрольованих Україною територіях Донбасу. «Наша вимога до Президента Зеленського — забезпечте право вибору мешканцям Донбасу», — заявили з трибуни парламенту представники фракції «ОПЗЖ».

Із заявою також виступила представниця фракції «Голос» Кіра Рудик, яка закликала Верховну Раду висловити підтримку білорусам та ухвалити заяву, яка визнає вибори у Білорусі такими, що не відбулися.