Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, зокрема, відвідав із робочою поїздкою низку регіонів України, провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Латвійської Республіки в Україні Юрісом Пойкансом. Крім того, глава парламенту разом із своїм Першим заступником Русланом Стефанчуком, народними депутатами та членами уряду взяв участь в урочистих заходах з нагоди Дня Державного прапора та Дня Незалежності України.

Нині, як зауважив Дмитро Разумков, український прапор став символом захисту нашої держави: «Саме з ним у руках наші військовослужбовці захищають на фронті територіальну цілісність та суверенітет України, а прикордонники оберігають наші кордони. Але я впевнений, що разом ми зможемо подолати всі виклики, які сьогодні стоять перед нами, і український прапор знову символізуватиме мир, досягнення та добробут у нашій успішній та процвітаючій державі».

Водночас керівник Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва Анна Пуртова взяла участь у 55-му пленарному засіданні Генеральної асамблеї 
ПАЧЕС, яке через епідемію коронавірусу відбувалось у форматі онлайн.

Наступного дня після святкування найбільшого свята країни — Дня Незалежності — народні депутати зібралися на позачергову сесію, яку скликав Президент України Володимир Зеленський.

На її розгляд Президент виніс зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№ 3963), а народні депутати подали до нього два альтернативні проекти: 

№ 3963-1 (автори Наталія Королевська та Юрій Солод) і № 3963-2 (авторства Юлії Тимошенко, Сергія Тарути, Сергія Соболєва та Михайла Цимбалюка).

За підсумками розгляду трьох законопроектів, у першому читанні та в цілому було підтримано президентську законодавчу ініціативу. Нею передбачено поетапне збільшення розміру мінімальної зарплати, яка вже з 1 вересня становить п’ять тисяч гривень. Водночас буде збережено співвідношення між розмірами посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду та мінімальною заробітною платою.

Під час обговорення більшість фракцій висловлювали готовність підтримати документ у першому читанні, щоб до другого підготувати комплексний документ. Адже, наголошували депутати, підняття мінімальної зарплати потягне за собою збільшення податкового навантаження на бізнес, який і так через коронакризу перебуває у не найкращому стані.

Утім, монобільшість за підтримки двох груп та фракції ОПЗЖ ухвалила остаточне рішення: за основу законопроект глави держави «Про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№ 3963) підтримали 326 народних депутатів. У цілому — 295 обранців: «СН» — 231, ОПЗЖ — 26, «ЄС» — 0, «Батьківщина» — 0, «За майбутнє» — 12, «Голос» — 0, «Довіра» — 15, позафракційні — 11.

Крім того, Верховна Рада у цілому ухвалила Постанову «Про оголошення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України» (№ 3994). Серед авторів документа — Голова Верховної Ради Дмитро Разумков та його Перший заступник Руслан Стефанчук. Проектом доручається Кабінету Міністрів провести конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба України та у визначені строки утворити організаційний комітет, розробити та затвердити відповідні положення, а також вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення організації і проведення конкурсу. А також організувати всебічне суспільне обговорення ескізу великого Державного Герба України та подати на розгляд Верховної Ради пропозиції, встановлені за результатами конкурсу. За основу та в цілому проект підтримали 279 народних депутатів.

Верховна Рада проголосувала також за низку ратифікаційних питань: «Про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником та Національним банком України як Агентом Позичальника та Європейським Союзом як Кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда 200 мільйонів євро)»; «Про ратифікацію Фінансової угоди «Європейські дороги України III (Проект «Розвиток транс’європейської транспортної мережі»)» між Україною та Європейським інвестиційним банком» та «Про ратифікацію Фінансової угоди (Проект «Транспортний зв’язок в Україні - Фаза І») між Україною та Європейським інвестиційним банком».

Розширене засідання провів і Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Народні депутати, представники уряду, Офісу Президента зібралися, щоб заслухати позицію голови Тристоронньої контактної групи Леоніда Кравчука і обговорити питання постанови щодо місцевих виборів. Йдеться про звернення голови ТКГ Леоніда Кравчука до Верховної Ради щодо зміни пункту 4 постанови про місцеві вибори. Сам Леонід Кравчук у коментарі під стінами парламенту повідомив, що не ставить за мету, щоб Верховна Рада внесла якісь зміни до постанови. «Я кажу: прошу вас розглянути моє звернення та визначити відповідність прийнятих і у Мінську документів, і у Верховній Раді», — сказав він.

За підсумками зібрання, яке відбулось у закритому режимі, без преси, було ухвалено рішення про створення міжкомітетської робочої групи щодо аналізу звернення Леоніда Кравчука. «Верховна Рада ухвалює і буде ухвалювати акти, що відповідають винятково інтересам держави та її громадян, а також українському законодавству», —констатував представник комітету Віталій Безгін.

«Станом на кінець серпня жодних нормативних позицій від суб’єктів законодавчої ініціативи з цього приводу до Верховної Ради не надходило. Я маю на увазі постанову про зміну постанови», — повідомив Голова Верховної Ради. Він також заявив, що не вбачає можливим вносити зміни до вже ухваленої постанови, адже відповідно до законодавства парламент має призначити місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до їх старту, що й було зроблено. Зміна ж постанови нині може поставити під загрозу вибори по всій країні.