Про це зазначив під час другого Форуму малого і середнього бізнесу «Перезавантаження-2020» Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Зараз ми формуємо реалістичний бюджет на наступний рік. Зростання ВВП плануємо в наступному році 4,7 відсотка, плановий показник дефіциту поки ставимо в районі 6 відсотків. Але залучення зовнішніх коштів хочемо з року в рік зменшувати та розвивати внутрішній фінансовий ринок. Тому зараз наша фінансова стратегія — залучення внутрішніх ресурсів, розвиток власного фондового ринку та продовження співпраці з міжнародними партнерами», — сказав глава уряду.

На думку прем’єра, попри проблеми, пов’язані із пандемією та світовою економічною кризою, нині для України та українського бізнесу відкрита низка можливостей. «Це — від виробництва вакцини нашими фармкомпаніями до початку глибокої переробки сільгосппродукції і виробництва продукції харчування. Прорив в ІТ-технологіях — теж наш потенціал, тому що ми маємо дуже хороший науковий і освітній базис. Сьогодні ми маємо виховувати молодих людей, які можуть працювати у сфері ІТ та розвитку нових технологій, — за цим також майбутнє», — сказав Д. Шмигаль.

Розповідаючи про напрями підтримки державою малого та середнього бізнесу, прем’єр зазначив, що за час роботи нинішнього уряду облікова ставка Нацбанку знизилася із 11 до 6 відсотків та вже є іпотека під 10 відсотків. «Наша мета — це кредитування у гривні в середньому під 7 відсотків. Верховна Рада ухвалила урядовий закон про державні гарантії, і перші 5 мільярдів гривень уже виділено. Це будуть державні гарантії під кредити малого та середнього бізнесу і під державні підприємства, які можуть забезпечити нам розвиток експорту», — повідомив він, підкресливши, що ціна та доступність кредитних ресурсів для бізнесу — це два параметри, над якими уряд працює спільно з НБУ та банківською системою.

«Переконаний, що вже до кінця року ми представимо результат цієї роботи, і бізнес побачить реальні зміни в кредитних ставках та в доступності фінансових ресурсів в банківській системі України», — сказав Д. Шмигаль.

Серед інших інструментів підтримки бізнесу глава уряду також назвав проект «Дія. Сіті», який вважається одним із найкращих бізнес-проектів у сфері ІТ та діджиталізації державних послуг. «Дія. Сіті» — це один із видів спеціальних режимів для бізнесу. Щоб стати лідером у регіоні, нам потрібно зробити ривок на два кроки вперед, користуючись можливостями кризи. «Дія. Сіті» є одним із таких кроків, який дасть нам нові проривні ідеї та можливості для бізнесу», — переконаний глава уряду.