Загалом на кінець останнього місяця літа кількість безробітних становила 477,7 тис. громадян, що на 73% більше, ніж станом на цю ж дату минулого року. Про це повідомив прес-центр Держслужби зайнятості.

Зазначається, що загалом від початку року було працевлаштовано понад 409 тис. громадян, зокрема за період карантину — 260 тис. осіб.

«Найбільше українців знайшли нове робоче місце в сільському господарстві — 45% від усіх працевлаштованих, далі — переробна промисловість (14%) і сфера торгівлі (13%). Держслужба зайнятості зазначає, що останнім часом зростання кількості зареєстрованих безробітних зупинилося. Так, приміром, у квітні статус безробітного отримали 149 тис. осіб, у травні їхня кількість становила 97 тис., у червні — 75 тис., у липні — 68 тис...» — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що виплати допомоги з часткового безробіття дали змогу зберегти робочі місця для 367 тис. українців, з них 179,9 тис. — ФОП.

«Платіжки споживача мають бути реальними та враховувати лише ті обсяги тепла чи води, які фактично спожито у відповідній будівлі та зафіксовано приладами обліку», — наголосила заступник міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська.

За даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, в Україні житлові будівлі оснащені лічильниками теплової енергії на 81,3%, лічильниками гарячої води — на 17,0%, лічильниками питної(?) води — на 74,6%. Чому у Держенергоефективності холодну воду називають питною — запитання, адже всім відомо, що те, що тече водопровідними трубами, пити небажано. Але повернемося до приладів обліку.

«Поки що у житлових будівлях не забезпечено стовідсоткового обліку комунальних послуг, незважаючи на вимоги Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». І заручником цієї ситуації є споживач, адже він оплачує послуги за нормами, які у більшості випадків є завищеними. Тому одним із пріоритетних завдань, які маємо вирішити, — це питання обліку», — зауважила заступник міністра Наталія Хоцянівська і додала, що для забезпечення 100% оснащення будівель вузлами комерційного обліку необхідний додатковий час і фінансові ресурси. Десь і колись ми все це вже чули, чи не так? Уряди змінюються, а проблеми залишаються...

Водії самокатів стануть повноправними учасниками дорожнього руху. Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 3023, який запроваджує нову категорію учасників дорожнього руху — користувачі персонального електротранспорту.

«Законопроектом, зокрема, визначено правовий статус користувачів персонального електротранспорту, їхні права й обов’язки, а також адміністративну відповідальність за порушення правил дорожнього руху. Водії електротранспорту матимуть право їздити велосипедними доріжками, а в разі їхньої відсутності — узбіччям автодоріг», — зазначають експерти і додають, що сучасне урбаністичне середовище вже неможливо уявити без альтернативних видів переміщення містом: електроскутерів і самокатів, сеґвеїв і моноциклів. Ці засоби пересування звільнять наші вулиці від надмірної кількості автівок, а в перспективі — сприятимуть зниженню забруднення повітря шкідливими викидами. Їхня зручність та екологічність роблять ці види транспорту особливо популярними серед молоді.

Підсумовував Віктор БОНДАР.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.